A technológiai szektor is kiveszi a részét a küzdelemből: amíg a gyógyszercégek oltóanyagot és gyógyszert fejlesztenek,a techguruk azon dolgoznak, hogy tudnák visszaszorítani a vírus terjedését vagy legalább minél pontosabban számon tartani azt. A kütyük használata azonban felvet némi etikai dilemmát – írja a Forbes.

Michiganben egy okostapasz percenként méri a testhőt az egyik helyi egyetem diákjain, hogy kiszűrje a fertőzés korai jeleit. Texasban olyan mozgásérzékelőket tesztelnek, ami folyamatosan értesíti a viselőjét, hogy mikor kerül tizenöt percnél hosszabb kontaktusba egy másik, potenciálisan fertőzött emberrel. A fejlesztésekről a The New York Times számolt be.

A különböző megfigyelési rendszereket és eszközöket amerikai idősotthonokban, gyárakban és sportcsapatoknál máris bevezették,

az üdülőhelyek rövid időn belül csatlakoznának, míg az iskolák egyelőre csak a tesztelést fontolgatják. A rendezvényipar egészen a megváltást várja tőlük, remélve, hogy a segítségükkel fokozatosan újraindíthatják a rendezvényeket is. 

Az üzlettulajdonosok tehát üdvözlik az újításokat, és állítják, hogy az okoskütyük, a hőkamerák, a tünetfigyelő berendezések bevetése a vírus ellen fontos. Ráadásul másképp használhatóak, mint mondjuk az telefonos applikációk, hiszen sportoláshoz vagy gyári munkához nem használható folyamatosan a mobil. 

Emberi jogi szervezetek azonban aggódnak, hogy a megfigyelése alapuló eszközök akár jóval a pandémia után is velünk maradhatnak bizonyos formában, átszivárogva a nagy techcégek eszközei közé. Az eszközök által gyűjtött adatok monitorozásával

összeállhat egy kép a viselő közösségi hálójáról, szabadidejéről és magánszférájáról, ami a munkáltatóhoz vagy állami szervekhez is eljuthat. 

Az egyik ilyen kiegészítőt fejlesztő cég, a Kinexon, akik az amerikaifutball-szövetségben is tesztelik az eszközeiket, elismerte, hogy a termékek kezdetleges fázisában van valamennyi adatbányászati kockázat, de ígérik a további fejlesztésekben kiemelt figyelmet fog kapni ezek kiküszöbölése. Egy másik cég, a Microshare mozgásérzékelő eszközei például Bluetooth-technológiát használnak, a mérés sem folyamatos és a viselő nevét és kontaktjait sem használja, csak egy identifikációs kódot. Az ő rendszerüket munkáltatók használják, hogy nyomon követhessék az esetleges fertőződéseket az irodán belül, értesíteni tudják azt, aki veszélyben lehet, majd az érintett helyiségeket lezárják és fertőtlenítsék.  

Az eszközök fontos eleme a proaktivitás, a vírus terjedésének megelőzése.

A Detroit közeli Oakland Egyetemen például kötelezővé tennék a BioButton viselését, ami a Covid-19 fertőzés korai jeleit figyeli percenkénti mérésekkel. Az ilyen típusú eszközök hatékonysága a fertőzés megakadályozásában egyelőre nem bizonyított, a diákok pedig egy petíciót indítottak a kötelező viselés ellen, mert az sérti a magánszférájukat. A petíciót 2500-an aláírták, így a viselés kötelezővé tételétől elállt a vezetés. 

Forrás: Forbes

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!