A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet 7 pontban követeli a kormánytól a jelenlegi járványügyi intézkedések szigorítását és a tanintézmények azonnali bezárását. A szakszervezet közleményében kitér arra is, hogy Ausztriában már keddtől zárják az iskolákat – írja a Mérce.

Teszik ezt úgy, hogy náluk a kontaktkutatás, a tesztelés létező tevékenységek, nem csak elméleti síkon megvalósuló, elvont fogalmak.

A PDSZ azt is írja, hogy hozzájuk százával érkeznek a visszajelzések az oktatási intézményekből, amikben általános, hogy a járványügyi intézkedések akár egy hetet os késnek, ha megtörténnek egyáltalán.

Most, hogy bezárt a miniszterelnök „laborja”, ahol a járványügyi adatok jóval kedvezőbbek a magyarországinál, itt az idő megint kimondani: követeljük, hogy kövesse a példát! Ne az oktatással kísérletezzen!

Követelik, hogy a kormány, ahogy tavasszal a miniszterelnökség és a minisztériumok számára is meg tudta szervezni, úgy most az egészségügyi dolgozók és a kritikus szolgáltatásokat ellátók számára is szervezze meg a gyermekfelügyeletet.

A PDSZ szerint az oktatási intézmények egy hete bejelentett teszteléséről még nem esett szó szó: eddig semmi nem történt az ügyben a bejelentésen kívül. Ezt támasztja alá a Szakszervezet által lapunknak megküldött lista, amiben az egyes tagiskolák jelentettek, a náluk kialakult helyzetről.

Ebből az olvasható ki, hogy ahol történt is tesztelés, ott az önkormányzat, vagy alapítványi iskoláknál az alapítvány és a szülök finanszírozták azt.

Pedig a helyzet súlyosbodását jól mutatja, hogy csak az elmúlt három napban közel 100 óvodát kellett bezáratnia az Operatív Törzsnek a járvány miatt. A különböző intézmények érintettségéről a PDSZ saját adatgyűjtésével kialakított listájából többet tudunk meg, mint a kormányzati tájékoztatásokból.

A PDSZ 7 pontos követelése:

  1. Mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában: a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeljük! 
  2. A zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is. 
  3. A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!
  4. A gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban! 

AZ ÚJRANYITÁS UTÁN A JÁRVÁNYHELYZET TELJES IDŐTARTAMA ALATT:

  1. A felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges! A digitális oktatásban lemaradókszámára szervezzenek digitális tanulócsoportokat az intézményi infrastruktúrát!
  2. A nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget!
  3. A nyitás után azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást!A minisztériumi rendelet ezt most is előírja, ha a szülő alapos indokkal támasztja alá a gyermek távolmaradását – a pandémiánál kevesebb alapos indokot lehet elképzelni!

„A helyzet súlyosságára való tekintettel többször kértük a társszakszervezetet az együttműködésre, az együttes fellépésre, és kérjük ezt most is– hiszen nyilatkozataik alapján már egyértelmű, hogy a követeléseik az idő során úgy alakultak, hogy azok jórészt megegyeznek a PDSZ korábban megfogalmazott követeléseivel.”

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!