Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy sok panasz érkezik hozzájuk, hogy a covidos tanárok az ígéretek ellenére sem jutnak száz százalékos táppénzhez.

Kásler Miklós még szeptember 16-án úgy fogalmazott, hogy “azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát Covid-pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is, tehát mindazok a pedagógusok, akik a munkájukat az iskolában nem végezhetik, mert karanténban töltik az idejüket.” A PSZ szerint viszont sok panasz érkezik hozzájuk, hogy ennek ellenére a tanárok nem kapnak teljes táppénzt, ha a fertőzés miatt kiesnek a munkából. Szabó Zsuzsa elmondta, hogy a háziorvosok arra hivatkoznak, hogy a miniszter szava nem jogszabály és nem tudják őket a teljes összegre kiírni.

 Az illetékes államtitkárhoz és a miniszterhez fordultak, hogy mutassanak rá a jogszabályra, ami szerint a pedagógusok érvényesíthetik a táppénzre vonatkozó jogukat.

A PSZ elnöke hangsúlyozta, hogy komoly vitába keveredtek Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, aki korábban közölte, hogy 1083 tanár már megkapta a száz százalékos juttatást. Ugyanakkor a szakszervezet sok olyan panaszt kap a kollégáktól, hogy nekik nem volt ekkora szerencséjük. Ezért nyílt levélben kérték a pedagógusokat, hogy írjanak közvetlenül az EMMI-nek, hogy milyen hátrány érte őket, hogy így is lássa a szaktárca a pontos helyzetet.

A szakszervezet jó ideje követeli, hogy teszteljék a tanárnak, szerintük ez a kormány feladata, de örülnek Karácsony Gergely bejelentésének, miszerint a főváros hozzájárul a pedagógusok teszteléséhez.

Nem lett volna szabad úgy elkezdeni a szeptembert, hogy ne szűrjék ki azokat a kollégákat, akik esetleg betegek

- fogalmazott az Egyenes beszédben Szabó.

Továbbá egy olyan esetről is beszámolt, hogy egy Pest megyei kisváros intézményében már a tantestület fele koronavírussal fertőzött, így otthon van, és nem győzik a helyettesítést. “Mondhatnám azt, hogy a takarító nénitől a portásig mindenki bent van az osztályban” - írta le a helyzetet az elnök. Szerintük ha csak egy covidos is megjelenik az iskolában, akkor be kéne zárni az intézményt, és legalább tíz napig otthon maradni. Szabó Zsuzsa úgy látja, hogy túl hosszú az ügyintézés menete, így sok idő telik el, míg érintkeznek a fertőzöttek a többiekkel.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!