A szakszervezet szerint megtörtént, amitől végig tartottak, és ellenőrizhetetlenül kezdett terjedni a koronavírus az oktatási intézményekben – írja a HVG.

Kritikus helyzetbe került az oktatás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. "Tömegek betegszenek le, a beígért járványügyi intézkedések elmaradnak. Nincsenek adatok, nincsenek információk. Senki nem tud biztosat azon túl, hogy a kollégák sorra betegszenek meg. Az összeomlás szinte elkerülhetetlen" – áll a közleményükben.

A szöveg szerint intézmények sora jelzik a megbetegedések számának ijesztő növekedését, és több jelzést is kaptak arról, hogy a betegség megjelenése után is még napokig járnak potenciálisan fertőzött osztályok, csoportok az intézményekbe, mielőtt bármilyen intézkedés történne, már ha egyáltalán megtörténik.

"Előfordul, hogy olyan diákoknak is be kell járniuk, akinek a testvére bizonyítottan covidos” – áll a szövegben, ami szerint se a diákok, se a tanárok megbetegedéseiről nem tudni semmit. Utóbbiak sokszor tünetesen is mennek dolgozni, mert nincs tesztelés, és le is állna az intézmény nélkülük.

A szakszervezet több konkrét esetet is sorol:

  • Egy budapesti gimnázium például annak ellenére nem kapott engedélyt a digitális oktatásra való átállásra, hogy a tanárok 20 százaléka hiányzik, vagy mert fertőzött, vagy mert veszélyeztetett és kiíratta magát.
  • Egy nyugat-magyarországi általános iskolában a 27 fős tantestületből 14 tanárnak lett pozitív a tesztje, a digitális oktatásra egy hétig kaptak engedélyt, de ezt is csak helyettesítésekkel tudják megoldani.
  • Egy kelet-magyarországi általános iskolában pedig a 10 felső tagozatos nevelő közül 6 koronavírusos.

A PDSZ szerint az intézményekben már ellenőrizhetetlenül terjed a járvány. A szakszervezet hét pontban többek között azt kérte a kormánytól korábban, hogy ahol a településen megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet, biztosítsák a rendszeres tesztelést és hozzák nyilvánosságra, hogy melyik iskolában hány fertőzött van. Ha ezeket a tanácsokat megfogadta volna a kormány, akkor a PDSZ szerint nem állt volna elő az a helyzet, amivel most szembe kell néznie a tanároknak és a diákoknak.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!