A szakszervezeti elnök szerint a pedagógusok a hátukon viszik el az oktatást. Szabó Zsuzsa arról beszélt, hogy a tanároknak sokkal nagyobb a hivatástudatuk, mint a betegségtől való félelmük.

A Pedagógusok Szakszervezetének felmérése szerint az őszi járványhelyzetben a tanárok 74 százaléka nem érzi magát biztonságban. A megkérdezettek 78 százalékának munkahelyén már megjelent a koronavírus. Arra a kérdésre, hogy egyértelmű és az egészségvédelem szempontjából megfelelőnek tartják-e a központi szervezetek protokollját, a válaszadók 46 százaléka nemmel felelt, míg 45 százalék azt mondta, nem volt érintett, mindössze 9 százalékuk válaszolt igennel a kérdésre. A túlnyomó többség, 78 százalék pedig szükségesnek tartaná a pedagógusok rendszeres tesztelését. A felmérést október elején készítették, és több ezren vettek részt benne.

Szabó Zsuzsa az ATV Start című műsorában egyértelműnek nevezte, hogy a pedagógusok nem érzik magukat biztonságban. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról beszélt, hogy

özönlenek hozzájuk a panaszok azzal kapcsolatban, hogy nem tesztelik őket és nincs kontaktkutatás sem, ha van, akkor lassú.
Hozzátette: a fertőzöttek száma nagyon magas és már négy pedagógusok elhunyt a koronavírusban.

A PSZ már több döntéshozónak is levelet írt, amiben azt kérték, teszteljék a pedagógusokat, és azokat a tanárokat, akik krónikus betegségben küzdenek, mentesítsék a személyes oktatás alól.

A szakszervezet hibrid oktatást vezetne be: a középiskolásokat és az általános iskola felső osztályaiban tanulókat digitális térben képeznék, az alsó tagozatosok bent maradnának az iskolákban, viszont megfeleznék az egy osztályban tartózkodók számát. Mint mondta, ennek bevezetésére az őszi szünet után szükség van.

Augusztusban kérték, hogy 100 százalékos táppénzben részesüljenek azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön fertőződtek meg. Kásler Miklós EMMI miniszter szeptember közepén bejelentette, hogy nem csak a pedagógusok, de a családtagjaik is megkapják a 100 százalékos táppénzt, azóta folyamatosan kérik a minisztert arra, hogy ennek teremtsék meg a jogszabályi hátteret, mert az még mindig nincs meg.

A pedagógusok bemennek tanítani, még akkor is, ha tudják, hogy adott esetben 150 tanulóval találkoznak. A hivatástudatuk sokkal nagyobb, mint a betegségtől való félelmük, a hátukon viszik az oktatást

– fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!