A közoktatásban dolgozók végül hétfő reggel megkapták a novemberi bérüket. Hogy mi miatt csúszott a kifizetés, még mindig nem világos.

Ha jelentős késéssel is, de úgy tűnik, megkapták a fizetésüket a közszférában dolgozók. Ma reggel a hvg.hu-nak több pedagógus is jelezte, hogy megérkezett a számlájukra a fizetés, de magyarázatot arra továbbra sem kaptak, hogy miért volt ennyire bizonytalan a kifizetésük.

Múlt héten derült ki, hogy a közokatásban dolgozók december 3-a helyett később kapják meg a novemberi fizetésüket. A csúszást az utolsó pillanatban közölték velük, mint ahogy 900 ezer közalkalmazottal is ezt történt.

Lázár János múlt csütörtökön a Kormányinfon azt mondta, hogy technikai probléma miatt történt a fizetések csúszása, mert a Magyar Államkincsár nem tudott időben átállni az új, úgynevezett KIRA rendszerre. Majd az Államkincstár közölte, hogy nem miattuk késnek a kifizetések. Így még mindig nem tudni, hogy kin a felelőse a csúszásnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mindenesetre a felelőst keresni. Vasárnapi közleményükben azt írták, követelik a kialakult helyzetért felelősök megnevezését, és elszámoltatását! "Követeljük, hogy a Parlament – a lehető leghamarabb - alkosson olyan jogszabályi környezetet, mely lehetővé teszi hazánk közoktatásának biztonságos, és eredményes működését! Követeljük a - demokratikus minimumnak számító - jogbiztonság feltételeinek biztosítását!"

Forrás: HVG