Az Európai Unió összességében is még hatvan évre van attól, hogy megvalósítsa a nemek közötti teljes egyenlőséget – olvasható a HVG oldalán.

 A száz pontból mindössze 53 pontot ért el Magyarország a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) legfrissebb rangsorában, ezzel a 27. helyen van az EU-ban a nemek közötti egyenlőség terén. A magyar eredmény 14,9 ponttal van az uniós átlag alatt. 2010 óta pedig három helyet esett vissza Magyarország az EIGE nemek közötti egyenlőséget mérő indexében.

A rangsort Svédország, Dánia és Franciaország vezeti, és jelentős javulást ért el Olaszország, Luxemburg, valamint Málta. Magyarország Görögországgal és Romániával sereghajtó az EU-ban.

A jelentés készítői szerint a koronavírus-járvány komoly veszélyt jelent a további fejlődésre a nemek közötti egyenlőség terén, márpedig ezt az EU nem engedheti meg magának – figyelmeztetnek. Az EU összeségében egyébként 67,9 pontot ért el, ami azt jelenti, hogy még hatvan évre van attól, hogy megvalósítsa a nemek közötti teljes egyenlőséget.

Az EIGE nemek közötti egyenlőség indexe 1-től 100 pontig rangsorolja az országokat – a százas jelzi a teljes egyenlőséget. A férfiak és nők közötti szakadékot többek között a munka, a pénzügyek, a hatalom, az egészség és az oktatás területén vizsgálják.

A 2020-as indexet főleg a 2018-as adatokra alapozva állították össze.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!