Jelenleg minden köznevelési intézményben fertőtlenítő takarítás zajlik, azt a takarítószemélyzet végzi és nem a pedagógusok – szögezte le megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárcánál arról érdeklődtünk, az iskolák fertőtlenítésében – ahogy arra a nyári szünet végén számos példa volt – az őszi szünet idején is részt vehetnek-e tanárok. „Fertőtlenítőszerből valóban van elegendő, de takarítószemélyzetből már nincs” – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A Népszava cikke.

 Néhány helyen – 59 intézményben – a honvédség is besegít: a katonák „speciális fertőtlenítést” ott, ahol a koronavírus leginkább jelen volt. Arra a kérdésre, pontosan milyen speciális feladatok vannak, amelyek a honvédség bevonását igénylik, az Emmi nem válaszolt.

Az MTI-nek ugyanakkor Kállai Ernő, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka elmondta: a fertőtlenítést magas alkoholtartalmú szerrel végzik, melynek hatása a következő igazolt fertőzésig tart.  Érdeklődtünk arról is, hogy miután egyre több országban (legutóbb például Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában) az iskolák teljes vagy részleges bezárása mellett döntöttek a járványhelyzet fokozódása miatt, Magyarországon is sor kerülhet-e hasonló intézkedésekre.

Az Emmi azt közölte: nálunk nem cél a digitális tanrendre való átállás. Ezt egyrészt azzal indokolták, hogy a szülőknek fontos, hogy tudjanak munkába járni, másrészt a 0-18 korosztály aránya a fertőzöttek körében alacsony. Ennek némileg ellentmondott az országos tiszti főorvos az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján. Müller Cecília arról beszélt, a korcsoportok között változás figyelhető meg, az elmúlt héten 641 16 évesnél fiatalabbnál találtak pozitív mintákat.

A PSZ kedden közölte: már négy pedagógusról tudnak, akik koronavírus-fertőzést követően haltak meg, igaz, később egyikük családja cáfolta, hogy az elhunyt 52 éves pedagógus vírusos lett volna.

Totyik Tamás PSZ-alelnök szerint a koronavírus okozta halálesetek megelőzhetők lettek volna, ha a krónikus betegségben szenvedő tanároknak már szeptemberben engedélyezték volna az otthoni munkavégzést. Hozzátette: míg a versenyszférában a munkáltatók minden dolgozónak biztosítanak maszkokat, az állami fenntartású iskolákban a tanárok nem kapnak. Holott az alelnök szerint az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók mellett a tanárok is nagy veszélyben vannak. A PSZ tud olyan Vas megyei iskoláról, ahol az őszi szünet előtt 17-18 pedagógus kapta el a koronavírust.

A biztonságos munkakörülmények a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint sem biztosítottak. A PDSZ országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet lapunknak elmondta: adatkéréssel fordulnak az Emmihez a védőfelszerelésekkel és az intézményi fertőzési adatokkal kapcsolatban. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!