Sokan jelentkeznek az utolsó tanfolyamokra. A piaci alapon működő képzőközpontok csak munkaerőpiaci szakmai képzéseket tarthatnak a jövőben – írja a dehir.hu.

Azok az intézmények, amelyek eddig zömében OKJ-s képzéseket indítottak, idén különösen nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus és a 2021-től életbe lépő új rendszer miatt

– olvasható a növekedés.hu oldalon.

Jövőre a piacképes és gyorsan elvégezhető online képzésekre kerülhet a hangsúly, de a változások miatt sok felnőttképző bezárhat, vagy csak takaréklángon működhet tovább jövőre - vélekedik az a két képzési szakértő, akiket a 2021-től a régi OKJ-képzéseket felváltó, új felnőttképzési rendszer kapcsán arról kérdezett a novekedes.hu, hogyan hatnak az átalakítások a piaci alapon működő képző cégekre.

Szabó Andrea, a tanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső, felnőttképzés-közvetítő oldalának szerkesztője a növekedés.hu-nak elmondta: a felnőttképzők már csak december 31-ig indíthatnak OKJ képzéseket, ezért jelentősen megnőtt a jelentkezők száma az idén induló, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ képzésekre. A későn eszmélők könnyen lemaradhatnak a kiszemelt képzésekről – mondja Szabó Andrea.

Tremmel András, a 2007 Kapos Felnőttképző Központ ügyvezetője elmondta, cégük kizárólag a szabadpiacon tevékenykedik, és jelenleg 40 különböző képzést kínálnak, kereslet-orientáltan.

Az utolsó, régi rendszerű OKJ-s képzéseikre a korábbiakhoz képest csaknem dupla annyian jelentkeztek, a legnépszerűbb képzések az év végi hajrában az aranykalászos gazda, a kozmetikus, és általában az építőipari tanfolyamok. Az informatika, valamint a kereskedelem és a vendéglátás is nagyon keresett. Kiemelten népszerű a mindössze általános iskolai végzettséghez kötött targoncavezető és az óvodai dajka tanfolyam.

Szabó Andrea kitért arra is, hogy mivel az új szakmajegyzékből számos szakma kikerült, ezekre a képzésekre is megnőtt a kereslet. Ilyen például a méhész, a kutyakozmetikus, a lakberendező, a személy- és vagyonőr, a bérügyintéző vagy a PLC programozó.

A piaci alapon működő képzőközpontok csak munkaerőpiaci szakmai képzéseket tarthatnak a jövőben.

Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani.

Emiatt sok felnőttképző működése bizonytalanná vált, és idén befejezi a működését – mondta Szabó Andrea.

Úgy vélte: azok az intézmények, amelyek egyéb szabadpiaci képzést is indítottak, nagyobb hangsúlyt helyeznek jövőre ezekre a képzésekre, emellett egyre több iskola indít gyorsan elvégezhető piacképes online képzéseket.

A piaci képző cégek átállási stratégiáját firtató kérdésre Tremmel András elmondta:,a cégek készülhetnek a beszűkült piacra, hiszen az alapképzések szervezéséből, ami a piac 80, de inkább 90 százalékát jelenti, az állam kizárja a magáncégeket. Elbocsátások, cégbezárások, takaréklángon tovább üzemelő cégek várhatók. 
 
A korábbi, több mint 700 szakmánál jóval kevesebbet hirdethetnek meg a piaci alapon működő képző központok, és a 174 alapszakma oktatása a szakképző intézményekhez kerül.

Szabó Andrea a vizsgaszervezéssel kapcsolatban elmondta: további szigorításként a munkaerő-piaci felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás. Míg most az iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról, a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni.

Forrás: dehir.hu