Egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása, közölte a Magyar Nemzettel az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. Hozzátették, hogy a központ nem vezet nyilvántartást a Covid–19-cel fertőzött pedagógusokról.

Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént, a karanténban lévő, de a nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Kásler Miklós miniszter szeptemberi bejelentése szerint egyébként a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint százszázalékos táppénzre jogosult, aki a Covid miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy

az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell.

Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés

– fogalmazott az elnök.

A pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni, ilyenkor jár a százszázalékos táppénz. A lap úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az illető valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy a pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel.

A Pedagógusok Szakszervezete egyébként két hete közölte, hogy három olyan tanárról tud, akik igazoltan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!