Azt kéri az Európai Parlament, hogy számolják fel a digitális szakadékot az oktatás területén, a járvány miatt ugyanis sokan kimaradnak az iskolákból. Voltak olyan tagállamok, ahol a diákok 32 százaléka nem fért hozzá a távoktatáshoz tavasszal. A HVG írása.

 A képviselők nagy többsége támogatta azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely a digitális szakadék felszámolását tűzte ki célul. A képviselők közül 593-an szavaztak igennel, 58-an nemmel és 36-an tartózkodtak. Az állásfoglalásban felhívták a figyelmet arra, hogy a diákok kimaradása az iskolákból uniós probléma, mert csökkenti az érintettek jövőbeni jövedelmét és rontja a versenyképességet. A digitális szakadék felszámolását ezért sürgősen el kell kezdeni, vélik a képviselők, akik felszólítják az Európai Bizottságot, hogy kezelje kiemelten a digitális infrastruktúrára és felszerelésre irányuló beruházásokat, különösen a távoli és a vidéki területeken. Emellett a tanárok megfelelő digitális képzésére és segítésére is forrásokat kell elkülöníteni annak érdekében, hogy az oktatók jól boldoguljanak az új technológiákkal.

A képviselők bírálatot fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy a tavaszi válsághelyzet alatt nem volt európai szintű koordináció és a tagállamok nem cseréltek tapasztalatot a bevált gyakorlatokról. A képviselők szerint keretet kellene biztosítani a tagállamok között a tapasztalatcserére, az európai oktatási térségnek pedig „egy átfogó elveken alapuló, laza jövőképből mérhető célkitűzéseket tartalmazó, konkrét munkaprogrammá" kell alakulnia.

Fontos része az állásfoglalásnak, hogy az Erasmus+ költségvetését a jelenlegi javaslathoz képest a háromszorosára szeretnék növelni a képviselők. Ez a program a jelenleg folyó intézményközi költségvetési tárgyalásoknak is az egyik fontos eleme. A koronavírus-járvány miatti költségvetési átcsoportosítások jelentősen érintik ezt a forrást. Így változott az Erasmushoz rendelt összegek nagysága:

  • 2014-2020 közötti költségvetés: 14,889 milliárd euró
  • az Európai Bizottság 2018. májusi javaslata a 2021-2027-es időszakra: 26,368 milliárd euró
  • az Európai Bizottság 2020. májusi javaslata, a járvány miatt módosított költségvetésben: 24,6 milliárd euró
  • a tagállami vezetők 2020. júliusi megállapodása szerinti összeg: 21,208 milliárd euró.
Vagyis a jelenlegi, tagállamok által javasolt összeg a most lezáruló költségvetési időszaknál 55 százalékkal magasabb.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!