A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a kormány 3 milliárd forintot csoportosít át az egészségügyi költségvetésen belül a "háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátások jogcímre" – írja az mfor.hu.

A jogszabály értelmében erre 2021-ben kerül sor, az év elejétől. Egyben arról is intézkedett a kormány, hogy az emberi erőforrás miniszter (Kásler Miklós) a belügyminiszter (Pintér Sándor) és az innovációs miniszter (Palkovics László) bevonásával gondoskodjon a szakmai program európai uniós, elsődlegesen REACT EU forrásból történő finanszírozásról (ebből tervezte finanszírozni a kormány egyébként a lélegeztetőgép-raktár programot).

 Az intézkedés vélhetően nem független attól a kezdeményezéstől, amelyik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesz-frakciótól származik, és amiről először a Magyar Hang számolt be. A frakció a háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását és olyan szabályozás kialakítását kérték, ami nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését - írta a lap.

A keleti határ mentéről érkezett kormánypárti javaslat sokkal többről árulkodik, mintsem pusztán az alapellátás állapotáról. Ez tulajdonképpen nyílt beismerése annak, hogy a települések érdemi bevételek nélkül maradtak, ami a helyi autonómia csorbulásához vezetett. Ennek oka részben a járvány, ami miatt bezuhant a gazdaság, jelentősen apasztva a helyben kivetett adókból származó bevételeket. Ugyanakkor látni kell, hogy az elmúlt időszak kormányzati intézkedései is a forrásszegénység felé tolta az önkormányzati rendszert. Most egy újabb hatáskör elvonása körvonalazódik, a háziorvosi ellátás központosításával. A helyhatóságok csapdahelyzetben vannak, mert bár önállóságuk megőrzése érdekében szükség lenne ezekre a feladatokra, de forrás hiányában nem tudják betölteni maradéktalanul a funkciójukat.

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!