A tanárok egy része továbbra is elégedetlen a szakmai közoktatás működésével. A Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek küldött levelében azt írja: gondokat látnak a szakképzési centrumok költségvetési támogatása körül, a szakképző iskolák pénzügyi helyzete továbbra is bizonytalan – írja a szeged.hu.

Az év közepétől működő szakképzési központhoz Szegeden tíz iskola tartozik. A vezetőik abban reménykedtek a központ megalakulása előtt, hogy új irányító szervezetben sikerül majd elismertetniük az igényeiket, például több pénzt kaphatnak, mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. A szakképzés kiadásait a gyakorlati oktatáshoz szükséges anyagok, szerszámok és gépek alaposan megnövelik. A Pedagógusok Szakszervezeténél a tagjaik tapasztalatai alapján úgy látják, nem teljesültek a jogos elvárások, és ez gondokat okozhat az oktatásban. 

Pap Jánosné, a Pedagógus Szakszervezet titkára arra hívta fel a figyelmet, a centrumok alapító okiratában az szerepel, hogy a szakképzési centrum önálló költségvetési szerv, azonban jelenleg ez nem így működik. Sőt a jövő évi költségvetésben sincs arra vonatkozó utalás, hogy lenne külön költségvetése. 

Mint a Szegedi Szakképzési Centrum vezetője, Erdélyi Margit főigazgató elmondta, adataik szerint a KLIK-től kapott támogatás az iskolák költségeinek csak a kétharmadát fedezte volna idén a második félévben. Ám júliustól függetlenek a KLIK-től, és az új fenntartó, a Nemzetgazdasági Minisztérium megnövelte az összeget, így jutott több pénz az iskoláknak. A főigazgató azt nem közölte, hogy pontosan mekkora összegről van szó. Szerinte jövőre is elegendő lesz az állami támogatás. 

Erdélyi Margit hozzátette, hogy jelenleg még a költségvetés tervezése folyik, és minden iskolával külön-külön egyeztetnek, hogy egy olyan költségvetést állítsanak össze, ami biztosítja majd a szakképzési intézményeknek működését.

A Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek írt levélben kér hatékony megoldást a Szakképző Centrumok pénzügyi helyzetének megerősítésére. 

Forrás: Szeged.hu