A hazai aktív korú lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog valamilyen módon – írja a Privátbankár.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági adatok és a tapasztalatok egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy nem valós alternatíva az időskori munka. Ma a nyugdíjasok mindössze 9 százaléka dolgozik nyugdíj mellett.

Mennyire jellemző a magyarokra az élethosszig tartó munka?

   Évek óta azt látjuk, halljuk, hogy a hazai lakosság jelentős része arra számít, hogy a nyugdíjas éveiben is dolgozni fog és az abból származó jövedelemből fog megélni. Az ő arányuk továbbra is kétharmad az aktív korú társadalmon belül. Számukra rossz hírünk van. Mind a kutatási adatok, mind a gazdasági tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy nem valós várakozás.

Az OECD adatai szerint ugyanis a magyar nyugdíjasok bevételeinek mindössze 12 százalékát adják a munkából származó bevételek. Ezzel összecsengnek az OTP Öngondoskodási Index eredményei is, amelyek szerint a hazai nyugdíjasok csupán 9 százaléka rendelkezik a nyugdíjon kívül más bevételi forrással. Elmondhatjuk tehát, hogy a munka nem valós alternatíva, szükség van az öngondoskodásra, hiába gondolják, nem mindenkinek lesz lehetősége munka mellett dolgozni.

Érezzük a bajt, de nem lépünk semmit

   A figyelmeztető jelek ellenére, az OTP Öngondoskodási Index eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 65 százalékának nincs tartaléka és nem is tervez megtakarítani a nyugdíjas évekre. Ez ezért is érdekes, mivel az 1500 megkérdezett, mindössze három százaléka, azaz 45 ember vélte úgy, hogy az állami nyugdíj biztosan elegendő lesz a megélhetéshez.

Forrás: Privátbankár