Szabadságolásokkal való törvénysértő visszaélés, kukkolás, alaptalan kirúgások, megfélemlítés, visszaélés a munkáltatói jogokkal a leggyakrabban előkerülő vádak az egyesült királyságbeli építészirodák vezetőivel szemben a koronavírus tavaszi hulláma alatt. A Contextus írása.

A Nagy Testvér figyel és dolgoztat

Eddig is már számos alkalommal szóltunk a koronavírus-járvány indirekt negatív hatásairól. A Covid-19 teljesen felforgatta a bérlemények piacát, a női jogoknak sem kedvezett. Sajnos, a klímaválságra is csupán elhanyagolható hatást gyakorolt.

The Guardian megszólaltatott néhány építészirodáknál dolgozó alkalmazottat, akik arról számoltak be a lapnak, hogy a járvány első hulláma alatt elrendelt távmunka során hogyan használták ki őket.

Maria Gomez egészen bizarr dologról számolt be. A főnöke 8:30-kor tartott online névsorolvasást, és onnantól fogva este 10-ig nem kapcsolhatták ki a számítógépet. Úgy érezte, hogy állandóan szemmel tartják. Onnan jött rá, hogy valóban figyelik webkamerán keresztül, hogy két elejtett mondatát is később visszaidézték neki. Ahhoz hozzá volt szokva, hogy építészként túlórázik, gyakran hétvégén is dolgozik, de az, hogy nem tudja kizavarni a főnökét a privát szférájából, az „teljesen elmebeteg dolog”.

Az egyesült királyságbeli építészeket tömörítő szakszervezet (UVW-SAW) tavaly alakult meg, de a járvány alatt máris elöntötte a panaszáradat. Tavasz óta rengeteg építész tette szóvá a végtelen túlóráztatással történő kizsákmányolást, méltánytalan kirúgások sorát, valamint szabadságolás alatti munkavégzést

Nagyon sokan panaszkodtak a szabadságolás alatti munkavégzésről, de sokan jelezni sem merték a problémát kiszolgáltatottságuk miatt. Jobb a békesség alapon inkább meghunyászkodtak

– mondta el Jake Arnfield, a szakszervezet tagja.

Alexis Katsaros-szal és kollégáival március végén a főnökei közölték, hogy bekerültek a kormány munkahelyvédelmi programjába. Ez azzal jár, hogy tilos a szabadság alatti munkavégzés. Egy rögzített videókonferencia során viszont a vezető közölte, hogy nem muszáj dolgozniuk, de mivel van munkájuk, így vállalhatnak önkéntességet a cégnél. Hozzátette, hogy a vezetőség hálás lesz a jelentkezőknek. Katsaros egy héttel azután, hogy arról beszélt kollégáival, törvénytelenségre kéri őket a főnökük, már nem tudott belépni a céges szerverre. Ezután kirúgták, és kénytelen volt visszaköltözni Görögországba.

A hivatalos szervek tehetetlenek, a bíróságok leterheltek

Egy másik férfi hasonló történetet mesélt, csak neki emailben írták meg, hogy „tudjon róla, hogy szabadsága alatt is dolgoznia kell, de ne szóljon róla a hatóságoknak!!!!!”

A férfi a Brit Királyi Építészkamarához (RIBA) fordult, akik mindössze azt tanácsolták, hogy akkor ne dolgozzon. Majd az Európai Bizottság szigorával hozzátették, ejnye-bejnye, valóban nem szép dolog megszegni a törvényt, ezért tegyék szóvá az illetékes fórumokon.

A cég dolgozói a főnök által beígért +20%-os fizetést sem kapták meg, miközben sokkal többet dolgoztak otthon, mintha az irodában lettek volna.

Helen Chadwick tapasztalt építészként partnerként dolgozott egy nagyobb cégnél. Márciusban terhessége elején járt, amikor elkezdte észlelni magán a koronavírus tüneteit.

Megbeszéltük, hogy karanténba vonulok és otthonról dolgozom két héten át. Aztán derült égből villámcsapásként ért, hogy egyszer csak azzal hívtak fel, hogy kirúgnak. Indoklásként kaptam egy nevetséges listát, aminek semmi köze nem volt a betegséghez vagy a terhességhez. Abban egyeztünk meg, hogy ledolgozom a három hónap felmondási időmet, de a következő héten fizetetlen szabadságra sorolták be. Mindenfélét kitaláltak, hogy ne tudjak dolgozni, nem fértem hozzá a levelezésemhez, aztán már a szerverhez sem, végül az egyik igazgató eljött hozzám és elvette a laptopomat. Azt mondta, hogy miattam többen kértek rugalmas munkaidőt

– mesélte a nő.

Katsaros és Chadwick beperelik a volt munkáltatóikat, de azzal számolniuk kell, hogy mivel a bíróságok borzasztó elmaradásban vannak. A szakszervezet jelenleg 15 hasonló munkajogi perrel foglalkozik. Arnfield elmondta, hogy a szakszervezet létszáma megháromszorozódott a koronavírus-járvány alatt, a tagok pedig érezhetően aktívabbakká váltak.

Forrás: contextus.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!