A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az európai emberek pszichés állapotára, a többségnél tünetek is jelentkeztek, sokuknál életükben először – állítja egy új, reprezentatív felmérés, amelyet a Lelki Egészség Világnapja alkalmából készítettek több ezer ember megkérdezésével. A HVG írása.

A felmérést végző ELMA Kutatóintézet szerint a kijárási korlátozás alatt az emberek 58 százalékánál jelentkeztek a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, amelyek 15 napnál tovább tartottak. Ez az arány Olaszországban (63%), Nagy-Britanniában (63%) és Spanyolországban (69%) volt a legmagasabb, ami persze nem csoda: ezekben az országokban erőteljesebb volt a Covid–19 hatása.

A megkérdezettek számos tünetet említettek: álmatlanság, alvászavar vagy éjszakai ébredés (19%), energiahiány vagy gyengeség (16%); szomorúság vagy sírni vágyás (15%); túlzott aggódás és félelem (14%), érdeklődés vagy öröm hiánya (európai átlag: 14%), pánik- és szorongásos rohamok (10%).

A megkérdezettek többsége (61%) úgy nyilatkozott, hogy a tünetek közül legalább kettő jelentkezett nála.

46 százalékuk azt állította, hogy először voltak ilyen tünetei, míg 39 százalékuknál a már meglévő tünetek súlyosbodtak.

A bezártságra ugyanakkor nagy szükség volt, egy másik kutatás ugyanis arról árulkodik, hogy ezzel tízezrek életét sikerült megmenteni.

A felmérésben résztvevők többsége (54%) úgy igyekezett megbirkózni a problémájával, hogy aggodalmait partnerével, családtagjaival és legközelebbi barátaival osztotta meg. Szakemberhez csak kevesen fordultak: háziorvost 18%, pszichológust 11%, pszichiátert 9% keresett fel panaszaival, de ezt persze a járvány miatti korlátozó intézkedések is befolyásolhatták.

A pszichológiai rendellenességek egyre gyakoribbá válása ellenére az emberek negyede kutatott információ után a neten a járvány mentális egészségére gyakorolt hatásairól. Ennél magasabb volt az arány Olaszországban (35%) és Spanyolországban (38%), vagyis a járvány által súlyosabban érintett területeken. A keresés főleg az interneten történt, a megkérdezettek csak kisebb részben (18 %) hagyatkoztak a tévében hallottakra.

A vizsgálatot idén szeptemberben végezték hat európai országra (Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Olaszországra, Spanyolországra és Lengyelországra) kiterjedően, hatezer, 19 és 70 év közötti résztvevővel. Az adatokat online interjúk segítségével gyűjtötték, országonként 1000 fő megkérdezésével.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!