Október 15-től lehet jelentkezni, és a diákok november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán tanulnának – írja a Népszava.

 Csütörtöktől lehet jelentkezni a keresztféléves felsőoktatási képzésekre: összesen 32 intézmény 505 állami ösztöndíjas mesterképzése és 246 önköltséges alap- és osztatlan képzése, valamint felsőoktatási szakképzése közül választhatnak az érdeklődők – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-vel. Schanda Tamás kiemelte: azért is érdemes megfontolniuk a fiataloknak azt, hogy folytassák a tanulmányaikat, mert a megújuló felsőoktatási rendszerben még versenyképesebb tudásra tehetnek szert. – A magyar fiatalok sikere kulcsfontosságú az ország szempontjából, ezért is tesz meg a kormány mindent azért, hogy a 21. századi elvárásoknak minden szempontból megfelelő oktatási rendszert alakítson ki számukra – hangsúlyozta.

A keresztféléves felsőoktatási képzések, amelyekre október 15-től lehet jelentkezni, 2021 februárjában indulnak. A diákok november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola melyik képzésén szeretnének továbbtanulni.

A ponthatárokat 2021. január végén hirdetik ki. A keresztféléves eljárásban meghirdetett önköltséges alap- és osztatlan szakokra, valamint felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akiknek legalább érettségi bizonyítványuk van, állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok, akik legkésőbb 2021 januárjában megszerzik a választott képzéshez szükséges felsőfokú végzettséget. Jelentkezni kizárólag a felsőoktatási jelentkezés online felületén, az E-felvételi-rendszerben lehet. Az eljárás tudnivalói, szabályai és a meghirdetett képzések a felvi.hu oldalon találhatók. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy idén rekord kevesen, 91,4 ezren – 2019-hez képest mintegy 20 ezerrel kevesebben – jelentkeztek a felsőoktatásba nyáron. Szeptembertől pedig 68,1 ezer hallgató kezdhette meg egyetemi tanulmányait, 10 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!