Három tanárról tud a Pedagógusok Szakszervezete, akik a koronavírus szövődményeibe haltak bele. Nem biztos, hogy valóban csak ennyien estek áldozatul – olvasható a Klubrádió oldalán.

A szakszervezet már augusztusban kérte, hogy végezzenek vírustesztet a tanároknál, hiszen az iskolák veszélyes helyszínnek számítanak. Sok tanár került kórházba, mégsem történt semmi. Nem végeztek kontaktkutatást, nem teszteltek, beindították az oktatást, mintha a járványveszély nem fenyegette volna az iskolákat. A kötelező hőmérőzést is csak az iskolakezdés után egy hónappal rendelték el. A krónikus betegségben szenvedő, illetve idős tanároknak nem engedték, hogy ne vegyenek részt a tantermi oktatásban. Ezzel a jelenlegi ismeretek szerint három ember halálát okozta az oktatási kormányzat.

A Pedagógusok Szakszervezete a tanárok és főleg a diákok védelmében kérte a hibrid oktatás bevezetését.

Ez azt jelentette volna, hogy a tantermi oktatásban megfelezik a diákok létszámát, ezzel biztosítva a távolságtartást. A tanulók egyik csoportja otthonról oldhatta volna meg a kiadott feladatokat, a másik pedig a tanteremben, és a két csoport cserélődhetett volna. Erre a logikus tervre nem volt vevő a kormány.

A következmény immár nyilvánvaló: három pedagógus halt meg.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy nem világosak a vírus elleni védekezés szabályai. Valamiféle állásfoglalás született, de nincsenek egyértelmű utasítások. Megfogalmazása szerint a maszk mégis jobban áll, mint egy lélegeztető gép. Úgy véli, hogy a kormány szerint a pedagógusok feláldozhatók. A hatalom a hivatástudatra alapoz, ami meg is van a tanárokban, de itt már emberek életéről van szó.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!