Közös akciószövetséget hozott létre több szakszervezet Összefogás az Egészségügyért néven az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény ellen – írja a Portfolio.

 Az új szervezetet létrehozó érdekképviseletek közös, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény nem csupán az egészségügyben dolgozók életére, hanem a teljes társadalomra hat, mert következményeként ellehetetlenülhet az ellátás, és mindez egy világjárvánnyal súlyosbítva akár emberéletekbe is kerülhet.     

 Az egészségügyi ágazatban súlyos bizalmi válság alakult ki. Az életünket, személyes mozgásterünket nemcsak a járvány, hanem a megkérdezésünk nélkül, sebtében megalkotott törvény is veszélyezteti

- emelték ki.    

Hozzátették, hogy az akciószövetség célja az érintettek széles körének elfogadásán alapuló, előzetesen társadalmi vitára bocsátott, alapjaiban új törvény vagy törvénymódosítások elfogadtatása, mely a jelenlegi szabályozásnál átláthatóbb, és nem érintheti hátrányosan az egészségügyi munkavállalókat.     

Az akciószövetség tagjai az általuk képviselt munkavállalók számára hivatkozva tárgyalásokat kezdeményeznek a kormányzattal, amelyek sikertelensége esetén a nyomásgyakorlás jogállamiság által biztosított eszközeihez fognak folyamodni - figyelmeztettek a közleményben.    

A közös kommünikét a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Orvosok Szakszervezete, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége jegyzi.

Forrás: Portfolio