Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal kirúgta az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt, írja a 24.hu. A hírt elsőként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tette közzé Facebook-bejegyzésében, majd ezt később maga Horváth is megerősítette a 24.hu-nak. Horváth Szatmár az egyetem pszichiátriai professzora volt, valamint ő vezeti a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei etikai bizottságát – a testület pedig még márciusban kezdeményezett etikai vizsgálatot Rovó László ellen.

Rovó még márciusban, a koronavírus-járvány első hulláma idején utazott el az ausztriai Tirol déli részébe, Söldenbe. Az osztrák síparadicsomot a járvány terjedése miatt lezárták, a turistákat pedig arra kérték, vonuljanak karanténba – Rovó viszont ehelyett dolgozni ment, és még műtött is a szegedi egyetemen. 

Nem sokkal később kiderült, hogy ő is elkapta a koronavírust.

Az eset miatt felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatta a betegeket, emiatt etikai vizsgálat indult ellene a Magyar Orvosi Kamarában. Bár az etikai vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, azt végül átadta a győri testületnek, ami felmentette a rektort az ügyben.

Rovó viszont ellentámadásba lendült, és júniusban a Hír TV-nek adott interjút, amiben felvetette, hogy kérdőre vonja beosztottjait a vizsgálat megindítása miatt: „Érdeklődve várom, hogy mivel tudják megmagyarázni." Szerinte azért „támadták meg" az ügyben, mert a tavalyi önkormányzati választás előtt nem Botka László szegedi polgármestert, hanem annak kormánypárti kihívóját támogatta. 

Az SZTE rektora végül hétfőn azonnali hatállyal felmentette munkájából Horváth Szatmárt – Kunetz Zsombor szerint az etikai bizottság által kezdeményezett vizsgálat miatt. Bár Horváth elismerte a 24.hu-nak a hírt, a részletekről nem akart beszélni.

Forrás: Telex


Kénytelen vagyok meglépni, hogy külföldre menjek, mondja a koronavírusos rektorral összetűző, kirúgott orvos

„Ha valaki pofozkodni áll, abban sok minden benne van" – mondta a Telexnek Horváth Szatmár, a Szegedi Tudományegyetem volt pszichiáterprofesszora. Az orvos arra célzott, hogy Rovó László, az egyetem rektora ellen indított etikai vizsgálat mellett más is közrejátszhatott abban, hogy hétfőn azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól. 

Horváth vezette a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei etikai bizottságát, amely még márciusban kezdeményezett etikai vizsgálatot Rovó László ellen. A rektor még márciusban, a koronavírus-járvány első hulláma idején utazott el az ausztriai Tirol déli részébe, Söldenbe. Az osztrák síparadicsomot a járvány terjedése miatt lezárták, a turistákat pedig arra kérték, vonuljanak karanténba – Rovó viszont ehelyett dolgozni ment, és még műtött is a szegedi egyetemen. 

Nem sokkal később kiderült, hogy ő is elkapta a koronavírust.

Az eset miatt felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatta a betegeket, emiatt etikai vizsgálat indult ellene a Magyar Orvosi Kamarában. Bár az etikai vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, azt végül – összeférhetetlenség miatt – átadta a győri testületnek, ami felmentette a rektort az ügyben.

A professzor most arról beszélt a Telexnek, hogy az egyetem februárban meghirdette a Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozícióját, amire a hat éve regnáló tanszékvezető mellett ő is pályázott, mert szerinte „látszott, hogy a pszichiátria rossz irányba megy". A pályáztatás egy ideig párhuzamosan folyt a rektor ellen indult etikai vizsgálattal. Horváth hiába érdeklődött telefonon és köremailben is pályázata elbírásáról, azt állítja, soha senkitől nem kapott választ. „Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne" – mondta. 

A feszültség viszont nem múlt el „ez a légkör pedig nem kedvezett az állásomnak", mondta Horváth. Hétfőn a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője várta, aki közölte vele, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól. 

Az orvost 22 pontban találtak alkalmatlannak. Ezek között szerepelt többek között, hogy Horváth az egyetem rossz hírét keltette, és az is, hogy megkérdezte, ki a tanszékvezető, holott az teljesen nyilvánvaló volt. 

A rektor megállapította a közalkalmazotti létre való alkalmatlanságomat, amit különösen nehezményezek, már csak azért is, mert elmeorvos szakértő vagyok. Lehetőségem sem volt tisztázni magam  – mondta a Telexnek Horváth Szatmár.

A Szegedi Tudományegyetemet is megkerestük kérdéseinkkel. Azt közölték, hogy "az egyik foglalkoztatottjukkal kapcsolatosan írt félrevezető, valótlan tartalmú sajtómegjelenésekkel összefüggésben" az alábbiakat közlik:

"A cikkek, nyilatkozatok hamisan összemossák a jogviszony megszűnésének kiváltó okait a munkavállaló közéleti szerepvállalásával. Ezt az Egyetem határozottan és egyértelműen visszautasítja. A munkáltatói intézkedéseknek intézményünkben minden esetben alapos és megfelelően alátámasztott indokai vannak. A híreszteléseket jelen tájékoztatáson felül nem kívánjuk kommentálni."

A pszichiáterprofesszor 16 évig dolgozott az egyetemen, emellett vezető külföldi egyetemen volt vendégoktató, és számos nemzetközi folyóirat szerkesztésén dolgozik, most azt mondja, kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen. „Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni" – mondta.

Forrás: Telex


Kiakadtak Rovó Lászlóra a szegedi klinika pszichiáterjelöltjei, levelet írtak az állami fenntartónak

Rovó rektor megpróbáltatásai tovább folytatódnak a Szegedi Tudományegyetem élén, ezúttal a klinikán áll a bál. Ennek is köze van a koronavírushoz, de most nem síelt és nem műtött senki, csak költöztetett, méghozzá Makóra.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika rezidensei és szakorvosjelöltjei írták alá azt a levelet, amiben arra kérik az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, tegyen rendet a szegedi klinikán, és segítsen megoldani a pszichiátrián dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek ügyét.

Azt írják,

még áprilisban költöztették a képzésüket Makóra, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ ottani tagintézményébe, ahol azonban szerintük a 21. századi színvonalú pszichiátriai ellátásra, az egyetemi szintű képzésre több szempontból is alkalmatlan Klinikánk jelenlegi, részben átmenetinek szánt infrastruktúrája.

A fiatal orvosok nem értik, hogy a júniusban megszűnt veszélyhelyzetet követően, eddig miért nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem alá tartozó klinikai központ (SZTE ÁOK SZAKK) mikor szándékozik visszaköltöztetni őket Szegedre, a Kálvária sugárúti 2-es kórház épületébe, ahol a járványkórház működött. Az ottani pszichiátria furcsa körülmények közötti elköltöztetéséről korábban a szeged.hu is beszámolt.

A levél írói azt állítják: „országos szakmai és civilszervezetek, az országos szakfelügyelő főorvos, továbbá a Minisztérium is megkereséssel, továbbá utasítással élt az SZTE ÁOK SZAKK részére Klinikánk visszaköltözésével kapcsolatban. Ezidáig választ nem kaptunk".

A fiatal orvosokat nem csak az zavarja, hogy napi két órát kell utazniuk Makóra, miközben – mint írják – az útiköltségük egy részét állja csak az egyetem, szerintük az sincs rendben, hogy nem írták át a munkaköri leírásukat, amiben még mindig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szerepel a munkavégzés helyeként, pedig ők már Makón vannak.

A legnagyobb bajuk az, hogy a mindennapi munkájukhoz szükséges szakorvosi felügyelet (ez törvényi kötelezettség – a szerk.) veszélybe került, és a mentorálásuk akadályokba ütközik, ezért többen azt fontolgatják, elhagyják a szegedi klinikát.

A helyzet fennállása miatt sokan közülünk szakképző hely, illetve szakirány váltását tervezzük. Figyelembe véve az utóbbi években tapasztalt szakorvos elvándorlási tendenciát, mentorálásunk komoly akadályokba ütközik, a mindennapi munkánkhoz szükséges szakorvosi felügyeletünk is veszélybe kerül. A pszichiátria jelenleg is hiányszakma, további rezidensek és szakorvosjelöltek pályaelhagyása a szakmára nézve jelentős veszteség lenne. Szakképzési központként pedig további problémákhoz vezet, hogy a kötelezően egyetemi képzőhelyen töltendő gyakorlat megfelelő színvonalú biztosítása is aggályos az egyébként nem klinikánkon dolgozó kollégáink részére. Ezen probléma érinti azon társszakmák rezidenseit is, akik az SZTE-n folytatják képzésüket, és szakképzési tervükben szerepel pszichiátriai osztályos gyakorlat (pl. neurológia, háziorvostan, igazságügyi orvostan)" – fogalmaznak a levelükben.

A fiatal orvosok arra kérik az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, hogy
− helyezzék őket vissza a szegedi klinikára
− és biztosítsák számukra a követelmények teljesítéséhez szükséges körülményeket.

Forrás: szeged.hu


Állami Egészségügyi Ellátó Központ - Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság

1085 Budapest VIII. kerület, Horánszky utca 15.

Budapest

H-1085

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tárgy: Szegedi Pszichiátriai Klinika szakorvosjelöltjeinek és rezidenseinek jelenlegi helyzete; a

szakképzés aktuális és további lehetséges problémái.

Tisztelt Állami Egészségügyi Ellátó Központ!

Tisztelt Dr. Páva Hanna főigazgató-helyettes!

Tisztelt Címzettek!

Alulírottak, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika pszichiáter szakorvosjelöltjei és rezidensei fordulunk ezúton Önökhöz, mint munkáltatónkhoz. Orvosdoktori diplománk megszerzését követően képzőhelyünknek az SzTE ÁOK SzAKK Pszichiátriai Klinikáját választottuk, többszöri egyeztetés és felvételi eljárás során lettünk az egyetemi klinika dolgozói. Szakmaspecifikus gyakorlatainkat 2020 áprilisáig a Pszichiátriai Klinika 6725, Szeged, Kálvária sgt. 57. szám alatti az SzTE SzAKK Nyugati Telephelyén végeztük. A szakképzési tervben foglaltak szerinti külső képzőhelyen töltendő gyakorlatainkat a jogszabályi előírásoknak megfelelően akkreditált, az SzTE ÁOK Szak- és Továbbképzési Központ által jóváhagyott, döntően egyetemi képzőhelyeken töltöttük, töltjük.

Ugyanakkor, elsődleges képzőhelyünket, az SzTE ÁOK SzAKK Pszichiátriai Klinika fekvőbetegosztályait, 2020. április elsejével az SzTE ÁOK SzAKK Nyugati Telephelyének átmenetileg Járványügyi Ellátó Központtá történt átalakítása miatt ideiglenesen a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Makói Tagintézményének telephelyére, Makó Kórház u. 2. szám alá költöztették. Járóbeteg-ellátó egységeink Szegeden, a Vasas-Szent Péter utcai rendelőintézetben kaptak helyet. Az SzTE ÁOK SzAKK Nyugati Telephelyén működő egyéb klinikák, mint a Reumatológiai, Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti, Urológiai, Belgyógyászati Klinikák ezen átmeneti idő alatt az SzTE ÁOK SzAKK telephelyein működtek. Az országos veszélyhelyzet fennállása alatt gyakorlatunkat a CSMEEK Makói Tagintézményében kellett töltenünk. A 21. századi színvonalú pszichiátriai ellátásra, az egyetemi szintű képzésre több szempontból is alkalmatlan Klinikánk jelenlegi, részben átmenetinek szánt infrastruktúrája. Ebből, illetve a társszakmai háttér hiányából fakadóan pedig az aktuális működési rend sem elfogadható egy ilyen, a dél-alföldi régió hármas progresszivitási szintű ellátását biztosító intézménye esetén. Mindemellett az oktatási és kutatási feladataink ellátása sem megvalósítható egy egyetemi klinikától elvárható szinten a szakmai és infrastrukturális feltételek hiányosságai miatt.

2020 júniusában az országos veszélyhelyzet megszűnt. Az SzTE ÁOK SzAKK Klinikái részben, vagy egészben visszaköltöztek eredeti telephelyeikre. Klinikánk ezidáig semmilyen írásos ígéret, utasítást nem kapott arra vonatkozóan, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével mikor helyezik vissza Szeged Városába, a Szegedi Tudományegyetem valamely telephelyére. Országos szakmai és civilszervezetek, az országos szakfelügyelő főorvos, továbbá a Minisztérium is megkereséssel, továbbá utasítással élt az SzTE ÁOK SzAKK részére Klinikánk visszaköltözésével kapcsolatban. Ezidáig választ nem kaptunk.

Jelenleg gyakorlatainkat a CSMEEK Makói Tagintézményében töltjük. Ügyeleti feladatokat itt látunk el. Munkaidőn túl napi közel 2 órát áldozunk arra, hogy munkába járjunk, melyet az SzTE ÁOK SzAKK semmilyen módon nem kompenzál. Útiköltségünket az SzTE ÁOK SzAKK csak részben állja. Az SzTE ÁOK SzAKK részéről kinevezés módosítást, külön utasítást, illetve munkaköri leírás kiegészítést nem kaptunk. Az SzTE ÁOK SzAKK részéről sem rövid-, sem hosszú távú stratégia nem született a jelenleg csak és kizárólag a mentális betegek ellátásával foglalkozó szakorvosjelöltek és rezidens orvosok képzésére vonatkozóan.

Jelenleg a közalkalmazotti kinevezésünkben foglalt munkavégzés helye, vagyis a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ helyett a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói Tagintézményének telephelyén dolgozunk. A helyzet fennállása miatt sokan közülünk szakképző hely, illetve szakirány váltását tervezzük. Figyelembe véve az utóbbi években tapasztalt szakorvos elvándorlási tendenciát, mentorálásunk komoly akadályokba ütközik, a mindennapi munkánkhoz szükséges szakorvosi felügyeletünk is veszélybe kerül. A pszichiátria jelenleg is hiányszakma, további rezidensek és szakorvosjelöltek pályaelhagyása a szakmára nézve jelentős veszteség lenne. Szakképzési központként pedig további problémákhoz vezet, hogy a kötelezően egyetemi képzőhelyen töltendő gyakorlat megfelelő színvonalú biztosítása is aggályos az egyébként nem klinikánkon dolgozó kollégáink részére. Ezen probléma érinti azon társszakmák rezidenseit is, akik az SzTE-n folytatják képzésüket, és szakképzési tervükben szerepel pszichiátriai osztályos gyakorlat (pl. neurológia, háziorvostan, igazságügyi orvostan).

Alulírottak, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika szakorvosjelöltjei, rezidensei ezúton kérnénk a tisztelt AEEK-t, mint munkáltatónkat, hogy az SzTE, mint elsődleges képzőhely által munkavégzésünk helyének egyoldalú, a törvényben szabott időkeretet meghaladó ideig tartó módosítása ellen lépjen fel, az elsődleges képzőhelyünket kötelezze arra, hogy munkavégzésünk helyét, vagyis a Szegedi Pszichiátriai Klinika fekvőbeteg ellátó osztályait a képzőhelynek megfelelően kialakított körülmények között, Szegedre helyezzék vissza. Valamint kérnénk a tisztelt AEEK-t, hogy kezdjen tárgyalásokat az SzTE-vel, hogy a szakképzési tervünkben szereplő, pszichiátrián letöltendő gyakorlatok követelményrendszerének hiánytalan teljesítéséhez szükséges körülményeket biztosítsa számunkra.

Köszönettel:

(Tekintettel a távollétekre, a jelzett nyomtatott aláírások online megerősített hivatalos aláírásoknak

tekinthetőek.)

Dr. Baukó Krisztina gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, pszichiáter szakorvosjelölt

Dr. Bóna Orsolya szakorvosjelölt

Dr. Diósi Áron szakorvosjelölt

Dr. Farkas Dóra szakorvosjelölt

Dr. Jenei Tamás szakorvosjelölt

Dr. Kádár Bettina vezető rezidens, szakorvosjelölt

Dr. Kincses Bálint rezidens, PhD hallgató

Dr. Kovács Csenge szakorvosjelölt

Dr. Kukla Anna rezidens

Dr. Lehóczky Luca rezidens

Dr. Pejin Andrea vezető rezidens helyettes, szakorvosjelölt

Dr. Soponyai Kristóf rezidens

Dr. Szentirmai Márton rezidens
Dr. Varga Szilvia rezidens