Maruzsa Zoltán államtitkár úgy véli, nem kell újabb beavatkozás az iskolákban a koronavírus-járvány miatt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a kutatása egész más képet mutat. A felmérésük szerint 10 oktatásban dolgozó közül több mint 6 meglehetősen vagy nagyon fél a megbetegedéstől. A HVG írása.

Amikor a PDSZ a beérkező visszajelzésekre reagálva azonnali intézkedéseket követel, visszatérő kormányzati érv, hogy mindez csupán „félelemkeltés”, az oktatásban minden a legnagyobb rendben. Csakhogy a napokban befejeződött felmérésünk teljesen egyértelműen mutatja: az oktatásban dolgozók nem így érzik

– áll a PDSZ közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy az oktatásirányításnak biztosítania kellene a biztonságos munkavégzést, ellenkező esetben a dolgozóknak a Munka törvénykönyve szerint kötelességük megtagadni a munkát.

A közoktatási államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában fejtegette legutóbb, hogy a mostani helyzet nem olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne.

Ehhez képest a kérdőívet kitöltő munkavállalók több mint 80 százaléka úgy érzi, hogy munkahelyén nem biztosítottak a biztonságos és egészséges munkavégzés feltételei.

A kitöltők átlagosan 2-est adtak a kormány járványkezelésére, elégedetlenek a kormány pedagógus munkakörben dolgozókra/oktatókra vonatkozó járványügyi intézkedéseivel. A válaszadók többsége (40.9 százalék) szerint a kormányzat járványkezelése az oktatási intézményekben elégtelen.

Tovább ront a helyzeten, állítja a PDSZ, hogy számos levelet kapnak arról, hogy teljes táppénzként keretezik sok esetben, amikor a dolgozót úgy küldik karanténba, hogy közben otthon dolgozik. Fontos: azt úgy hívják, teljes illetmény, mert a munkáját végzi. Visszajelzések tömkelege számol be arról is, hogy – Kásler miniszter nagyvonalú bejelentésével szemben – a 100 százalékos táppénz biztosítása egyszerűen nem történik meg.

A válaszadók 15.8 százaléka jelezte, hogy a Covid-helyzetben volt már karanténban, avagy más jogcímen kellett otthon maradnia – ezek közül mindössze 6,6 százalék kapott 100 százalékos táppénzt, 22,4 százalék teljes illetményt (legtöbb esetben otthonról ellátva feladatait), ugyanakkor a karanténba, táppénzre kényszerült válaszadók több mint fele, 56,6 százaléka 60 százalékos táppénzzel, avagy illetmény nélkül mentesítve (3,1 százalék) maradhatott otthon.

A pedagógusok közel 80 százalékának nem fizetik ki a bekövetkező helyettesítéseket – írja a közlemény. A kitöltők csupán 8 százaléka számolt be arról, hogy kifizetik a túlmunkáit a Munka törvénykönyve szerint, 12 százalékuk pedig a „néha igen, de jellemzően nem” bizonytalan állapotában kell, hogy dolgozzon.

A kitöltők 42 százaléka kifejezte, hogy mivel nincs megfelelő tájékoztatás, képtelen képet alkotni arról, hogy voltaképpen előfordul-e koronavírussal fertőzött gyerek az intézményben. Amire tudnak támaszkodni az az, amit a saját szemükkel látnak: 7 százalékuk minimum egy főről tudott, közel 15 százalékuk 2-5 főről értesült, kb. 4 százalékuk pedig 6-10 főt is meg tudna nevezni.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!