Mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai, mind a Vas utcai épületében, mind pedig a Vas utcához tartozó kollégiumban kikapcsoltatta az internetet az egyetem újonnan kinevezett vezetése – írja a Mérce.

A lapunknak nyilatkozó, Hallgatói Kommunikációért felelős hallgató elmondta, tudni lehetet hogy ma 6-tól fórumot tartanak, amihez a járványhelyzet okozta limitált offline létszám miatt, szükségük van internetre.

A hallgató elmondta azt is,

a Vas utcai épület kollégiumi részében az internet kikapcsolásával az egyetem vezetése megszegte az ott elszállásolt hallgatókkal kötött szerződést, mivel ők a kollégiumi díjukkal az internetszolgáltatásért is fizetnek.

Az egyetemen felröppent, és most beigazolódott pletykák szerint Szarka Gábor ma reggel elhangzott nyilatkozatával összhangban az egyetem területén minden nap este 6 és reggel 7 között fogják szüneteltetni az internetszolgáltatást, azonban a nekünk nyilatkozó hallgató szerint még bizonytalan hogy reggel valóban vissza lesz-e állítva az internet.

A ma reggel kiadott közlemény szerint az új vezetőség a tanköztársaságot a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.

közleményben az új vezetőség tagja  jelezték: mivel az október 4-én közzétett 8 pontos válságkezelési csomagjukat a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága is elutasította, ezért újabb 5 pontot fogalmaztak meg, ezúttal azonban inkább ultimátumszerűen, mint javaslatként.

Az 5 pont a következő:

  1. „Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.
  2. Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő,magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.
  3. Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.
  4. Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.
  5. Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.”

A nap folyamán később pedig  levelet írt Szarka Gábor kancellár, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden oktatója megkapott, de – bár a címzés szerint az „Egyetemi Polgároknak” szól – a hallgatókhoz mindeddig nem jutott el.

A kancellár a levélben egyrészt megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal, azokat pedig, akik nem tesznek így (vagyis a továbbiakban is együttműködnek velük), munkajogi felelősséggel fenyeget.

A levélben Szarka úgy fogalmaz:

„A fenti döntés értelmében a mai nappal minden együttműködést megtiltok az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak. Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a „tanköztársaság” képviselőinek valló személyekkel a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak. Az Egyetemhez tartozó épületekben a gyakorló helyszínek kivételével a kép és hangrögzítő eszközök használatát megtiltom, ugyancsak elrendelem az irodahelyiségek és egyéb munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli zárását. Hamarosan kiadom az új helyzetre vonatkozó részletszabályokat is, addig is felhívom az üzemeltetés valamennyi dolgozójának figyelmét, hogy a létesítmények működési rendjét sértő cselekményekről készítsenek jegyzőkönyvet, melyet részemre küldjenek meg. Bízom benne, hogy együttműködésükkel hamarosan helyreállítható az Egyetem normális oktatási és működési rendje.”

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!