A közfoglalkoztatásban kiemelkedően teljesítő önkormányzatokat és országos közfoglalkoztatókat jutalmazott a Belügyminisztérium (BM), az elismeréseket Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára adta át pénteken Budapesten.

Pogácsás Tibor az eseményen azt mondta, a magyar kormány véleménye szerint az embereknek munkát kell biztosítani, mert munka nélkül egyetlen modern társadalomban sem lehet megélni. Ezen kívül a munka segít abban, hogy javuljon az emberek életminősége, hogy megbecsülést szerezhessenek, és hogy a közösség, amelyben élnek, folyamatosan fejlődhessen - fűzte hozzá.

Kiemelte, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy Magyarországon növekedjen a foglalkoztatás, hiszen a társadalom öregszik, egyre magasabb a várható élettartam és egyre kevesebb a munkaerőpiacra frissen belépő fiatal. Ezért szükség van arra, hogy mindenki addig dolgozhasson, amíg munkaképes - mondta.

Vannak azonban olyan régiók, amelyek nem képesek arra, hogy mindenkinek piaci alapon biztosítsanak munkalehetőséget, ezért van szükség a közfoglalkoztatásra, amely egy átmeneti munkaforma - hangsúlyozta, hozzátéve, bízik abban, az ország fejlődése lehetővé teszi majd a közeljövőben, hogy mindenki megtalálja a képzettségének megfelelő helyet a munkaerőpiacon.

Addig is, amíg ez az idő eljön, szükség van arra, hogy az állam „menekülőutat" biztosítson a munkaerőpiacról kiszorulóknak, és lehetőséget adjon ezeknek az embereknek arra, hogy bebizonyítsák, ők is a közösség alkotó tagjai lehetnek - fogalmazott az államtitkár.

Pogácsás Tibor elmondta azt is, hogy a közfoglalkoztatásra fordított összeg jövőre emelkedik, az idei 270 milliárd forint után jövőre 340 milliárd jut a programra.

A közfoglalkoztatásban kiemelkedően teljesítő önkormányzatokat negyedik alkalommal díjazták. A kitüntetett ötven település önkormányzata, valamint a két országos közfoglalkoztató hárommillió forint támogatást kapott, amelyet a 2016-os programjaik során használhatnak fel. Országos közfoglalkoztatókat idén első alkalommal díjazott a BM, elismerést kapott az országos hajléktalan-közfoglalkoztatási mintaprogram Oroszlányban megvalósított projektje, valamint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.