A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kíván változtatni az oktatói-kutatói bérrendszerben több kategória keresetén.

A szakszervezet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ide sorolta az adjunktusokat, a tanársegédeket, és a rendszerbe bekerülő nyelvtanárokat, testnevelő tanárokat, mérnöktanárokat, művésztanárokat, mestertanárokat, kollégiumi nevelőtanárokat. Szerintük az ő bérarányuk a professzori alapilletményhez képest nem változna, holott oktatási terhelésük a legnagyobb, és az adórendszer változásából származó keresetcsökkenést sem kompenzálták számukra.

Az FDSZ országos választmánya megerősíti az Oktatói Hálózat azon követelését, hogy az oktatást segítők bérét ugyancsak fel kell emelni - írták, kiemelve: biztosítani kell a képzettséget és a szakmai gyakorlatot figyelembevevő differenciált béremelést, aminek fedezetét a központi költségvetésből kell előteremteni. Ezeket az intézkedéseket nem intézményi szinten kell meghozni - rögzítette az érdekvédelmi szervezet, amely a felsőoktatás európai színvonalú finanszírozását is követeli.

Álláspontjuk szerint a szakmai részletkérdéseket a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsban kell megtárgyalni.