Jövőre eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele, de nem azért, mert hirtelen mindenki meggazdagszik. A KSH csavar egyet a számítási modellen – írja a Világgazdaság.

Egy szempillantás alatt akár meg is feleződhet a létminimum alatt élők száma, ha a Központi Statisztikai Hivatal átáll egy új számítási modellre. Az eddig 3,6-3,8 millióról legalább 1,2 millióval, de az is lehet, hogy 2 millió fővel csökken a létminimum alatt élők száma a jövő évtől, pusztán a modellváltás miatt, amely a hivatal szerint jobban tükrözi majd azt, hogy valójában hány ember él szegénységben.

„A KSH nem győzte magyarázni, hogy a létminimum nem azonos a szegénységgel, hanem az a küszöb, amely alatt különböző hiányokat szenvednek el az emberek" – hangsúlyozta lapunknak Ferge Zsuzsa szociológus. A létminimum alatt élők aránya jelenleg 36-38 százalékos a Világgazdaság információi szerint, s ez összhangban van azoknak a számával, akik anyagi nélkülözésben élnek. A kilenc alapvető anyagi javak közül háromhoz az emberek 35 százaléka nem jut hozzá. Ők azok, akik nem tudnak fedezni egy váratlan kiadást, nem mehetnek el évente nyaralni, esetleg hiteltörlesztési gondjuk van, vagy kétnaponta nincs hús az asztalukon.

A KSH szerint mégsem ők élnek a létminimum alatt, hanem egy sokkal szűkebb réteg. Még nem döntötték el, hogy az amerikai módszert veszik-e át az új létminimum-számításhoz, vagy az eddigit módosítják úgy, hogy csökkentik a napi minimális kalóriabevitel-szükségletet. (Szerintük ugyanis akár 1800 kalória is elég lehet egy napra, pedig az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ennél jóval magasabb bevitelt tart szükségesnek.) Egy biztos: az új mutatószám 18 és 25 százalék közé   teszi majd a létminimum alatt élők arányát.

A megszüntetett számítás szerint tavaly a létminimum 87 300 forint volt egy felnőttnek, de a tipikus kétszülős és kétgyermekes háztartásban 253 ezer forint kellett ahhoz, hogy a család életszínvonala elérje a létminimumot. Ha az amerikai modellt veszi át a hivatal, akkor már csak 76 ezer forint kell ahhoz, hogy egy fő szerény anyagi körülmények között megéljen, de ha az eddigit módosítja, akkor is több ezer forinttal lejjebb viszik a létminimum határát. A tipikus család pedig szerintük 160-180 ezer forintból meg tud élni szerény körülmények között, ami 30-35 százalékkal alacsonyabb a régi modellnél. Ferge Zsuzsa ezzel szemben úgy látja, hogy egy négytagú család szerény körülmények közötti megélhetéséhez 250-300 ezer forint minimálisan szükséges.

Táguló különbség

Nemcsak a régi és a két új számítás között van drasztikus különbség, hanem a most kiszámolt modellek is eltérnek egymástól. A KSH kiemeli: a két számítás között a különböző háztartástípusok szerinti eltérések jelentősek. Míg az egyszemélyes háztartások esetében kisebb a különbség, addig a két felnőttből és három gyermekből álló háztartásokra körülbelül 24 ezer forintos, a három felnőttből és három gyermekből állók esetében pedig több mint 28 ezer forintos különbség adódik.

Forrás: Világgazdaság