Övé a család- és az ifjúságpolitika, a szociál- és nyugdíjpolitika nagy része. Mindez kikerül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hatásköréből – írja a HVG.

Kedd este jelent meg a kormányrendelet, amely felsorolja, hogy október 1-jétől mi a feladata a családokért felelős új tárca nélküli miniszternek, akinek számos kérdésben együtt kell működnie az Emmi miniszterével és a pénzügyek irányítójával.

családpolitika keretében egyebek közt: kidolgozza a család- és népesedéspolitikai eszközök és a családtámogatások rendszerét, ellátja a nemzedékek közötti együttműködés erősítésével összefüggő és a családbarát közgondolkodás támogatásával kapcsolatos feladatokat, együttműködik az egészségügyért felelős miniszterrel a kormány meddőségkezelési programja ügyében, közreműködik a kormány otthonteremtési programjának alakításában a pénzügyminiszterrel együttműködve, részt vesz az örökbefogadás rendszerének alakításában, felel – az egészségügyért felelős miniszterrel együttműködve – a családbarát szülészetek kialakításáért, koordinálja a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének előmozdításával kapcsolatos feladatokat, és figyelemmel kíséri a női jogok érvényesülését, előkészíti a csecsemőgondozási díjjal, a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos jogszabályokat, intézkedéseket és programokat. Közreműködik a táppénzzel kapcsolatos jogszabályok, intézkedések és programok előkészítésében.

Gyermek- és ifjúságpolitika: felel a Kormány ifjúságpolitikájának kialakításáért, koordinálja a határon túli fiatalokkal való együttműködés rendszerét, figyelemmel kíséri a gyermeki jogok érvényesülését, irányítja a tehetségüggyel kapcsolatos feladatokat, felel a kormány gyermektáboroztatási programjának alakításáért, felel – az egészségügyért felelős miniszterrel együttműködve – az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek ellátásának alakításáért, ellátja az Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai keretprogramból fakadó feladatait, felel a gyermekek napközbeni ellátásának rendszeréért.

Szociál- és nyugdíjpolitika: meghatározza a nyugdíjpolitikával kapcsolatos területek szakmai felügyeleti rendszerét, illetve annak fejlesztési irányait, feladatait, ellátja a társadalombiztosítási nyugellátások rendszerének irányításával és szervezésével kapcsolatos feladatokat, a pénzügyminiszterrel együttműködve előkészíti a társadalombiztosítási nyugellátásokra vonatkozó jogszabályokat.

Novák Katalint tárca nélküli miniszterré nevezték ki, ami azt jelenti, hogy nem lesz minisztériuma, csak egy kisebb létszámú stábja. Az Emmi-n belüli jelenlegi államtitkárságához hét főosztály tartozik, helyettes államtitkára Beneda Attila és Rácz Zsófia, akinek kinevezéséhez törvényt kellett módosítani.

A helyettes államtitkárokat áthelyezhetik, de egyelőre nincs hír arról, hogy mi lesz a hét főosztályon dolgozó tisztviselőkkel, akik aligha mehetnek át teljes létszámban, hiszen akkor egy új minisztériumról lenne szó, nem tárca nélküli miniszterről.

Továbbá van a minisztériumban egy szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság is Fülöp Attila vezetésével, az ő helyettes államtitkára Simon Attila, és 12 főosztályt irányítanak. Ezeknek nem minden feladata kerül át az új miniszterhez, a szociális és nyugdíjügyek egy része Kásler Miklós miniszternél marad. A kedd esti kormányrendelet nem szól arról, hogy ez a szervezet hogyan alakul a továbbiakban.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!