Hallgatói fórumon készítik fel a diákokat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (ELTE ÁJK) arra az esetre, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hasonlóan alapítványi fenntartásba kerülne az intézmény – közölte a Magyar Nemzet.

Az eseményt szervező Titkos Egyetem nevű Facebook-csoportban azt írták: egy olyan felsőoktatást akarnak, ami a párbeszédre és egymás meghallgatására alapul, és nem a felülről oktorjált döntésekre.

A lap szerint az ELTE ÁJK-n szerveződő tüntetés felszólalója között ott lesz Fleck Zoltán jogszociológus is, aki nemrég azt nyilatkozta: a ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondani a jogállamiságról. A Magyar Nemzet megkereste az egyetemet Fleck kijelentés miatt, de lapzártáig nem kaptak választ.

Az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal a tisztségéről. Az egyetem vezetői arról beszéltek, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra.

Vidnyánszky Attila, az SZFE irányítására kinevezett kuratórium vezetője azonban emlékeztetett, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem. A vezetőség lemondása után demonstrációt tartottak az SZFE hallgatói az egyetem előtt, majd elfoglalták az épületet.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!