Új bölcsődei modell jön létre, az érdekvédők szerint a mini-, munkahelyi és családi bölcsődék esetében át kellene gondolni, hogyan biztosítják majd a megfelelő tárgyi és személyi feltételeket – írja a Világgazdaság.

Jövőre átalakul a bölcsődei ellátás, egy rugalmas, többlépcsős, többszereplős rendszer jön létre azzal, hogy az intézményes kereteken túlmenően családias, kis létszámú magán, családi vagy munkahelyeken kialakított gyermekfelügyeleti férőhelyek alakulnak majd ki – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 

A  kormányzat szerint így a bölcsődei modell jobban alkalmazkodik majd a helyi igényekhez és több családhoz juthat el. A családi napközik sem szűnnek meg, a 3 év alatti gyermekek ellátásába kapcsolódnak be, a finanszírozásuk kedvezőbb lesz.

„Az új bölcsődetípusok létrejötte önmagában üdvözlendő, a javaslatot általánosságban támogathatónak tartjuk, mivel a napközbeni gyermekellátás bővülését, így a bölcsődei férőhelyek, szolgáltatások bővítését is magában hordozza" – mondta a Bölcsődei Dolgozók  Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke. Szűcs Viktória szerint azonban a tervezet alapján újra át kellene gondolni egy sor dolgot: különösen a csoportszoba és a szabad levegőn való tartózkodás tárgyi feltételeinek tervezetét és a személyi feltételek biztosítását a folyamatos ellátás, a gyermekek állandó felügyelete érdekében.

A személyi feltételek (létszám és képesítési előírások) kapcsán például hátrányként jelenik meg, ha valaki 10 ezer főnél kisebb településen lakik. A lazább szabályokat tartalmazó bölcsődei ellátások (a mini-, a munkahelyi és a családi helyeket a BDDSZ nem is nevezné bölcsődének az ellátás tartalma miatt) szerintük nem biztosítják ugyanis az egyenlő feltételeket (például a szocializáció alapjainak lefektetésekor) az önkormányzatok által fenntartott, főként városban lakó gyermekek hagyományos ellátásához viszonyítva.

Az Emmi többször is közölte: a pedagógus-életpályamodellt kiterjesztik, így a bölcsődei diplomás nevelők jövedelme a jövő év elejétől havi 40–60 ezer forinttal is növekedhet. Szűcs Viktória hangsúlyozta: ez az intézkedés a dolgozók 11 százalékát érinti csak (elsősorban a vezetőket), és rendkívül megosztja a bölcsődei dolgozókat. A BDDSZ elnöke szerint az intézkedésből kimaradó 89 százalék középfokú végzettséggel, de jellemzően felsőfokú szakképesítéssel látja el kisgyermeknevelői feladatait.

Forrás: vg.hu