Diagnózison és terápiás javaslaton kívül ezután tanácsot és beutalót is adhat, gyógyszert is felírhat távgyógyítás során az orvos egy új rendelet értelmében – írja a HVG.

 Az eddiginél sokkal többféle kezelést végezhetnek csütörtöktől az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül. Ezt el is számolják nekik, de a technikai feltételekről az intézményeknek, vállalkozóknak kell gondoskodniuk. Véglegessé válik a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerda esti rendelete szerint „telemedicina útján nyújtott egészségügyi szolgáltatás esetén” a szükséges infokommunikációs eszközt, illetve az adott ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket, az ellátásra vonatkozó eljárásrendet és betegtájékoztatót az egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítania.

Ez jelenti a szélessávú internetkapcsolatot, a megfelelő, stabil adatátvitelt és adatbiztonságot, vírusvédelmet, illetve a videokapcsolathoz szükséges felszerelést. Egészségügyi szolgáltató pedig a jogszabály szerint „a tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosult egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet”, vagyis a vállalkozó háziorvos is.

A rendelet eddig csak azt tette lehetővé, hogy az orvos diagnózist és terápiás javaslatot adjon anélkül, hogy személyesen találkozna a beteggel. Ezentúl, „ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszik”,

  • tanácsadást végezhet,
  • betegirányítást láthat el,
  • beutalót adhat,
  • gondozást láthat el,
  • rehabilitációs tevékenységet végezhet,
  • gyógyszert és elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.
Az orvosoknak elszámolják, ha személyes találkozás nélkül EEG- vagy EKG-vizsgálatot végeznek telemetriával, vastagbélszűrés során telepatológiával mintát küldenek vagy értékelnek, dokumentált pszichiátriai tanácsadást nyújtanak telefonon.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!