Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke válaszolt a Blikk kérdéseire.

 A szakember válaszolt arról, hogy biztos jó ötlet-e iskolába küldeni a beteg gyereket, valamint, hogy az októbertől lévő kötelező lázmérés a tanárok körében mekkora segítség lesz.

Nem tartaná otthon a gyermekorvosok egyesületének vezetője a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező koronavírusos gyerekeket. Mit szólnak ehhez?

– Végtelenül aggasztó, mert rengeteg krónikus betegséggel küszködő kollégánk van, rájuk kifejezetten veszélyes a vírus. Ha ők kiesnek a rendszerből, nagyon sok iskola bezárhatna. Ráadásul sok az idős tanár, ők szintén veszélyeztettek, a pedagógusok 46 százaléka ötven év feletti. És az sem jó, ha a pedagógusokra tolják a felelősséget, hogy megállapítsák, melyik gyerek maradhat és melyiknek kell hazamennie. Nem értünk a diagnosztikához, a tünetek felismeréséhez, még a biológiatanárok sem.

Október 1-jétől kötelező lesz lázat mérni az iskolákban. Ez mekkora segítséget jelent?

– Nagyon megkésett ez az intézkedés, a Pedagógusok Szakszervezete ezt már augusztusban javasolta az iskolakezdéshez. Az a baj, hogy minden iskola csak egy eszközt kap, elég nehézkes lesz a bejutás az iskolába, ha mindenkit egyenként hőmérőznek. Megoldás lehetne, ha az iskolák kapnának segítséget a védőnői hálózattól, így napközben is meg tudnák mérni a gyerekek hőmérsékletét, ha például valaki reggel lázcsillapítót vett be, azt ki lehetne szűrni.

Hány koronavírusos vagy karanténban levő tanárról tudnak?

– Nincs ismeretünk erről, nem mondanak számokat, csak a kollégáktól tudunk egyes konkrét esetekről. Tesztelni kellett volna a tanév előtt az összes tanárt, amivel sok fertőződést meg lehetett volna akadályozni, de valószínűleg nem volt rá kapacitás.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!