Durván megváltozott az utóbbi időben az egyik legfontosabb külképviseletünk, a washingtoni magyar nagykövetség személyi összetétele. Információnk szerint a földindulás-szerű változások a nagykövet áprilisi, váratlan hazahívását követően indultak meg: az egykori diplomaták között többen is vannak, aki azóta már nem is dolgoznak a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A hang.hu cikke.

De lássuk a részleteket!

A világhálót időről-időre „lefényképező” web.archive.org a változások előtt legutóbb 2019. március végén járt a washingtoni magyar nagykövetség munkatársait felsoroló aloldalon (járt júliusban is, de cikkünk szempontjából az április előtti állapotok a relevánsak – a szerk.). Akkor Szabó László volt a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, ám idén tavasszal váratlanul hazahívták és a kormánybarát (propaganda)médiumokat tömörítő Mediaworks vezetője lett. Ez – különösen annak fényében, hogy korábban multinacionális gyógyszergyárat is igazgatott – nem tűnik előrelépésnek. 

Helyettese – akit a diplomáciai ranglétrán első beosztottnak neveznek – Hetesy Zsolt egykori titkosszolgálati vezető volt, logikus tehát, hogy a nagykövet hazavívása után neki kellett volna ellátnia az ügyvivői feladatokat. Nem így történt, egy fiatal nő, Zombori Dóra kapta meg a feladatot – őt tavaly márciusban a politikai részleg utolsó embereként sorolták fel, területének a biztonságpolitikát és az energiapolitikát jelölve meg. Ez most – micsoda meglepetés – Hetesy Zsolt feladata, akit ezek szerint meglehetősen lefokoztak.

Nem találjuk a friss listán Csonkov Dorinát, a volt nagykövet személyi asszisztensét sem, de ez talán még érthető. Eltűnt viszont Bacsó Gábor tanácsos neve is, ezek szerint őt is hazarendelték. A sajtó és közkapcsolatokért felelős Gedeon Bélát is hazahívták, és információink szerint a minisztériumból is elküldték. Nem találjuk Gyombolai Péter nevét sem – ő tanácsosi rangban a magyar közösségekkel foglalkozó diplomata volt. Koncz Zsófia is már itthon kampányol – elhunyt édesapja helyén indul a Fidesz-KDNP színeiben a tiszaújvárosi időközi választáson az országgyűlési képviselői tisztségért. Információink szerint a szintén az amerikai magyar nagykövetségen dolgozó férje is hazatért. Osváth Krisztina neve is lekerült a honlapról – ő a magyar diaszpóráért (volt?) felelős. A kulturális és közdiplomáciai osztály tagjai közül is eltűnt egy név, a korábbi listán elsőnek felsorolt Paplanos Péteré. 

Változott a konzuli részleg is: nem találjuk a nevek között Varga Mónika konzult és Ernyei Katalin konzuli adminisztrátort – utóbbi helyett most Merényi-Bolla Zita van feltüntetve konzuli ügyintézőnek. A kereskedelmi és külgazdasági részlegen változatlan a vezető, ám cserélődtek a munkatársak: Mártonffy-Nagy Dorottya és Szeverényi Ivonn külgazdasági attasék helyett most Kun Dávid és Mihály Martin neveit találjuk, míg Páva Lőrinc helyzete nem változott. A gazdasági és adminisztratív osztályon két név cserélődött, a katonai attasé hivatalát (egyelőre) elkerülte a cunami. 

Egyébként kedden a Washingtonban tartózkodó Szijjártó Péter miniszter bejelentette: az új amerikai magyar nagykövet Takács Szabolcs lesz, az a politikus, aki korábban a brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásait kezelte a külügyben. 

Természetesen a személyi változásokról megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Forrás: hang.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!