Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke válaszolt a Blikk kérdéseire.

 Már a sürgősségi ellátásért is fizetni kell azoknak, akiknek tb-tartozásuk van. Hogyan áll ehhez a döntéshez a szakszervezet?

– Embertelen a tb-törvény módosítása. Az EMMI által kiadott rendelet szerint 750 ezer forintig mindenkinek fizetni kell, akinek nincsen biztosítása. Kérdem én, miből? Nem most kellene a legelesettebbekre pluszterheket róni.

Mi a legnagyobb probléma?

– A miniszterek, államtitkárok kiemelt egészségügyi szolgáltatást kapnak, a legszegényebbektől pedig még a sürgősségi beavatkozás árát is bevasalják, miközben mindenki ugyanannyi tb-t fizet. A koronavírus gazdasági hatásai miatt ráadásul sokan kerültek nehéz helyzetbe. Emellett akár az ingóságokat, ingatlant is meg lehet terhelni, ha valaki nem tud fizetni. A családok emiatt könnyedén kerülnek bele egy adósságspirálba.

Kiket érint közvetlenül a módosítás?

– Nagyjából 190 ezer olyan ember van, aki nem kap ellátást, elsősorban őket érinti, de az országban jelenleg van most 300-400 ezer olyan vállalkozó, akinek a járvány miatt nincs bevétele, az is kérdéses, egyáltalán be tudják-e fizetni a tb-t.

A rendelet befolyásolhatja az orvos-beteg viszonyt?

– Felesleges konfliktust szül. A beteget tájékoztatni kell arról, hogy mennyibe fog kerülni az ellátás, de ha a sürgősségire például valaki eszméletlenül kerül be, akkor ezt nehezen kivitelezhető.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!