A nyilatkozat aláírói véget vetnének a hatalom ellenőrizetlenségének, a kulturális élet elleni „egészpályás letámadásnak”, a korrupciógyanús ügyleteknek – olvasható a Népszavában.

 Mi, a 2019-es „Felelős Értelmiség” csoportosulás kezdeményezői, növekvő aggodalommal figyeljük, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége – szögezték le a Pálinkás József által alapított szerveződés legújabb nyilatkozatát aláíró több mint 30 értelmiségi, tudós, egyetemi tanár.  Az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke által vezetett csapat honlapján közzétett felhívása kiemelte: 

A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a színházak ellen.

A nyilatkozat szerint a szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton. 

Általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra

– írták.

Az értelmiségiek megállapították, hogy a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks-2 és Budapest-Belgrád vasút építésének előkészítése, valamint a sportberuházások és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.  Majd felhívták mindenki figyelmét arra: 

A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják. Ez a helyzet nyilvánvaló veszélyek forrása. Talán még nem késő megállni.

Eddig már 95-en csatlakoztak a nyilatkozathoz, aki azt alá szeretné írni a felelosértelmiseg.hu oldalon teheti meg, regisztrációval.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!