Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt, és ez 100 ezer embert érint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti – olvasható a Népszavában.

– Az 1600 ilyen intézmény 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt

– emelte ki az államtitkár.

– Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer – köszönhetően az ott dolgozók munkájának – jól vizsgázott – tette hozzá.

Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület „lóg ki”, mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető, vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek.

Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor, miként kezelik azt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először szeptember 7-től Magyarország minden szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el, a hajléktalanszállók kivételével.

Egy nappal később pedig az összes kórházban is teljes látogatási tilalom lépett érvénybe.  

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!