Újabb 916 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus fertőzöttek száma szombat reggelre. Ez a szám ismét rekord-magas. Ahogyan az aktív fertőzöttek száma is, amely csaknem négyszeresére emelkedett szeptember elseje óta. Az operatív törzs a járványügyi szabályok szigorítását tervezi. A részletekről szerdán dönthet a kormány. A kötelező iskolai lázmérést október elsejétől kezdik. A tesztelés viszont továbbra sem lesz ingyenes, de az államilag szabályozott árakat már a jövő héten bevezethetik – olvasható az ATV oldalán.

Az operatív törzs szombat reggeli ülése után rövid videóüzenetben reagált a miniszterelnök a legfrissebb járványügyi adatokra. Az új fertőzöttek száma ismét rekordot döntött. Az elmúlt egy napban újabb 916 embernél mutatták ki a koronavírust. Orbán Viktor elmondta: a betegek közül senki sem marad ellátatlanul, a védekezés szabályait pedig szigorítják.

Ki szeretnénk valahogy kényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt, amelyek a maszkviselésre, boltok, közlekedési eszközök használatára kidolgoztunk, azt ki is tudjuk kényszeríteni, tisztelettel kérjük az embereket, hogy tartsák be ezeket a szabályokat, de ha nem tartják be, most már szankciókat is kell hozzá kötnünk

 - mondta Orbán.

Az említett szigorításokról a szerdai kormányülésen dönthetnek, ahogyan a tesztek államilag szabályozott árfekvését is ekkor fogják meghatározni. A Népjóléti bizottság MSZP-s elnöke viszont a tömeges, ingyenes tesztelést javasolja, különösen a szociális ágazatban és az idősotthonokban. 

Ma, azt gondolom, hogy ez az egyetlen felelős döntés. Ezért kérjük, hogy az országos tisztifőorvos rendelje el az azonnali, tömeges és ingyenes tesztelést ezekben az intézményekben. Reméljük, hogy nem az vezérli az országos tisztifőorvost, mint tavasszal, hogy az intézményekre gyakorlatilag rázárta az ajtót és a vírust benntartották

- nyilatkozta Korózs Lajos.

Orbán Viktor az iskolák működését is biztosítottnak látja. A kötelező iskolai lázmérést októbertől fogják bevezetni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt már szeptember 1-jén meg kellett volna lépni

 - a pedagógusok szakszervezete attól tart, hogy a lázméréshez nem kapnak majd elegendő eszközt az iskolák. A testület alelnöke ellenzi a távoktatás újbóli bevezetését, ugyanakkor úgy látja, a hatékony megelőzéssel már elkéstek. 

"Csak a bejelentés ismert, a forgatókönyv nem. Bízunk abban, hogy az oktatási intézmények épületében több bejárati kapu van és akkor az alsósokat és a felsősöket más-más kapun tudják, ahol vagy pedagógusok vagy pedagógiai asszisztensek tudják mérni az érintés nélküli hőmérővel, hogy a tanulók valóban lázasok-e" - Totyik Tamás, alelnök megjegyezte, hogy a tanárok rendszeres szűrése is indokolt lenne, hiszen különösen az alsó tagozatos osztályfőnökök, vagy éppen az idősebb pedagógusok kifejezetten veszélyeztetettek.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!