Akár 15 ezer forintra is lehetne büntetni azt, aki, nem visel maszkot a kijelölt helyeken a fővárosban. A hétfőre meghirdetett rendkívül fővárosi közgyűlésen dönthetnek a maszkhasználat szigorításáról. Szeptember 18-ától akár a mozikban és színházakban is kötelező lehet a száj eltakarása, az azonban még kérdéses, hogy az ellenőrzést hogy tudják majd megoldani.

Eltérően reagáltak a járókelők a fővárosi operatív törzs döntésére, amely szerint csütörtök óta 8 ezer forintos helyszíni bírásgot fizethet az az utas, aki nem, vagy helytelenül hordja a maszkot a BKK járatain. 

Az arc kötelező eltakarásáról szóló szabályok április vége óta vannak érvényben, a nyár második felében viszont egyre kevesebben tartották be az előírásokat. A BKK közleménye szerint az ellenőrök nagyobb létszámban dolgoznak és szigorítás hatására ismét a száz százalékot közelíti meg a maszkviselési hajlandóság, a következő napokban azonban kevésbé frekventált helyeken is számítani lehet ellenőrzésre. 

Szeptember közepétől a Volánbusz járatain is szigorítanak,az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem takarja el a száját. A szakszervezet szerint a BKK járatain viszont megoldatlan a probléma.

Épp elég probléma van a jegyellenőrzéssel, másrészt a végrehajtással van gond. Ha nem kap valamilyen hatósági támogatást a járművezető, akkor eszköztelen ebben a harcban, hiába szólítja fel az utast

- nyilatkozta az ATV Híradónak Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke.

Gondolkodunk és én egyetértek a főpolgármester szándékaival

– Gulyás Gergely így reagált az atv kérdésére, hogy országosan is lehet-e számítani általános szigorításokra a maszkviseléssel kapcsolatban. A főváros biztosan szigorítana, a hétfőre meghirdetett rendkívüli Közgyűlésen dönthetnek erről. 

Karácsony Gergely kiemelte, a napirendi pontok között szerepel a maszkviselés szigorítása, például a moziban és a színházakban és a maszkviselési kötelezettség megszegőinek szigorúbb szankcionálása.

Buda Andrea, a Cinema City marketing igazgatója azt mondta, betartják a kötelező intézkedéseket, de azt majd egyértelműsíteni kell, mit lehet csinálni akkor, ha egy néző majd nem akarja felvenni a maszkot: "hogy ki az a szerv, aki majd esetleg idejön és bemegy a moziterembe, hogy fogja ezt megoldani. Az egy hatalmas kérdés minden moziüzemeltetőnek, hogy most lámpával bevilágít vagy milyen formában lehetséges ez."

Ha a meghatározott intézményekben valaki nem visel maszkot, akkor 15 ezres helyszíni bírságot is fizethet, az adott hely tulajdonosa pedig akár 50 ezer forintos közigazgatási bírsággal is sújtható a javaslat szerint.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!