A pedagógusok alacsony kockázatú kontaktoknak minősülnek a megyei tisztiorvos szerint.

Egy vidéki középiskola szeptember 8-án értesült arról, hogy az egyik osztályba járó diák PCR-vizsgálata pozitív lett. Az iskola vezetése jelezte a helyzetet a hatóságoknak, akik kivizsgálták az esetet. Ezt követően úgy döntöttek, hogy a teljes osztály (21 fő) szoros kontaktnak minősül, így elrendelték a diákok azonnali karanténját, járványügyi megfigyelésüket. Nemcsak a diákokat, de családjaikat is szoros kontaktnak minősítették, így számukra is előírták a karantént. A HVG írása.

A PDSZ-hez került megyei tisztiorvosi levél a tanárokkal kapcsolatban így fogalmaz:

Az intézmény vezetőjével folytatott egyeztetést követően megállapításra került, hogy a pozitív tanulót oktató pedagógusok az aktuális eljárásrend alapján, jelen ügyben alacsony kockázatú kontaktoknak minősülnek, önmegfigyelést végeznek.

Azaz a pedagógusok, akik ugyanúgy a diákokkal összezárva, velük egy légtérben tanítottak, nem minősülnek a diákokkal, vagy akár azok családjaival – akik jelen sem voltak a diákok által látogatott tantermekben – azonos kockázatúnak.

A PDSZ szerint nehéz ezt másként értelmezni, mint úgy, hogy mivel szükség van az országos gyermekmegőrzőre, a pedagógusok most egy könnyebben beáldozható kategóriába kerülnek.

Az eljárással kapcsolatban a PDSZ az alábbi problémákat lát:

-          Az osztályban oktató pedagógusok kapcsolatban vannak a többi osztállyal is. Azaz – fertőződés esetén – könnyen belátható, hogy ők is átadhatják a fertőzést a többi diáknak is, újabb és újabb karanténhelyzeteket előidézve.

-          Az érintett pedagógusok a többi kollégával is kapcsolatban állnak. Márpedig a pedagógus nemcsak egy osztállyal érintkezik, hanem sokkal többel. Míg a diákok jellemzően leginkább egyetlen tanulócsoporttal – a sajátjukkal – érintkeznek, a pedagógus akár napi néggyel-öttel is.

-          A pedagógusok nagy része életkoruk, alapbetegségeik alapján a különösen védett kategóriába tartoznak.

-          Köztudott tény: „önmegfigyelés” alapján ki sem derülhet, ha valaki tünetmentes hordozó, netán szuperterjesztő. Az önmegfigyelést végző, dolgozó pedagógusok zavartalanul terjeszthetik a fertőzést a környezetükben.

Bővebben az ügyről itt olvashat.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!