Már több mint kétezer kismama állhatott újra munkába a bölcsődei támogatásnak köszönhetően - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely szerint ez is igazolja, hogy jelentős segítséget jelent a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás – írja a napi.hu.

Továbbra is pályázhatnak a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra a kisgyermekes anyák. A program keretében biztosított lehetőséggel az elmúlt egy évben már több mint kétezren éltek. A rendelkezésre álló közel 8 milliárd forintos keret akár 7 ezer kismamát segíthet visszatérni a munkába - idézik a közleményben Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt.

Szerinte a hasonló támogatások azért is fontosak, mert a 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2010-hez képest jelentős, több mint tíz százalékpontos növekedéssel tavaly már megközelítette a 40 százalékot. A kismamák munkába állásához elengedhetetlen, hogy gyermekeik napközbeni ellátásáról könnyen elérhető, anyagi lehetőségeihez igazodó módon tudjanak gondoskodni. A támogatás mellett folyamatosan dolgoznak, hogy több bölcsődei férőhelyhez férhessenek hozzá a szülők. A munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás a keret kimerüléséig, de legkésőbb  2022 nyaráig nyújt átmeneti segítséget a magyar családoknak.

A legfeljebb havi 40 ezer forint támogatást azok a munkába visszatérő szülők kaphatják, akik gyermeküket a munkavégzés idejére nem önkormányzati fenntartású, hanem családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el. A 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelő szülők akkor vehetnek részt a programban, ha olyan településen vagy kerületben élnek, ahol nincs önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett van bankszámlájuk és hozzáférnek az Ügyfélkapuhoz.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!