Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat.

A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében – kockázatbecslést követően – a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja. A rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki.

Szeptember 7-től az ország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében is intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília. A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, illetve az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni. A fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el. Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív Covid teszt birtokában lehet felvenni.

Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, Covid-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani. Az intézmény elhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására.

Emellett tegnap arról is határozat született, hogy betegszállítónak jelölik ki valamennyi közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató tartalék gépjárművét, illetve bevonják őket a PCR-teszthez levett minták szállításába is, ugyanis drasztikusan megemelkedett a tesztek iránti igény.

A mai napon 411 újabb magyar állampolgárnál mutattak ki koronavírus-fertőzést, így az aktív fertőzöttek száma 5103 főre emelkedett, ketten pedig elhunytak. Jelenleg 221 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írja a kormány tájékoztató oldala.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja szerint a koronavírus-járvány második hulláma leginkább a fiatalokat érintheti, mozgásmintázatuk ugyanis elősegítheti a vírus terjedését.

Arról viszont szó sincs, hogy valamiféle újabb mutációja terjedne a vírusnak, amely a fiatalabb korosztályra lenne veszélyesebb.

A tél beköszöntével ráadásul egyre jobban kell vigyáznunk: a vírus ugyanis kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, így az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban, általános immunállapota és a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike szezonalitást mutat a virológusok szerint „jelentősen megkongatja a vészharangot”.

A Magyar Orvosi Kamara néhány napja levélben fordult Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez, jelezve: legmélyebb szakmai meggyőződésük szerint

az újabb, katasztrófával fenyegető második hullám indulását jelző legújabb számok ismeretében a Kormány hatékony és azonnali intézkedéseire van szükség.

Ennek két fő területe a kamara szerint:

  • a közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben),
  • az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!