A Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) bár üdvözli az új kéményseprő-ipari törvény megszületését, ugyanakkor továbbra is problémásnak tartja, hogy a jogszabály nem ír elő a kéményseprők számára szakképzettséget, valamint, hogy a végrehajtási részletszabályok még nem ismertek - közölte a KOSZ szerdán az MTI-vel.

A szakszervezet szerint aggodalomra ad okot, hogy a törvény a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásához nem ír elő szakképzettséget, csupán büntetlen előéletet, valamint azt, hogy a munkavállaló ne legyen a foglalkozástól eltiltva. Álláspontjuk szerint ez felveti annak a lehetőségét, hogy a jövőben esetleg közfoglalkoztatottak lássák el a kéményseprő tevékenységet.

A KOSZ sürgeti továbbá, hogy mielőbb megszülessenek a törvényhez kapcsolódó végrehajtási részletszabályok. Remélik, hogy ezek kidolgozása és megvalósítása során a kormány és a Belügyminisztérium is tárgyalópartnernek tekinti majd a szakszervezetet.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy visszavonták korábban letétbe helyezett felmondásukat a kéményseprők, miután a parlament elfogadta az új jogszabályt.

A KOSZ november elején közölte, hogy a kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel, ha addig nem veszik újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítást.