Ha megérkezik a koronavírus második hulláma, sok szempontból jobb helyzetben van az egészségügy, mint március-áprilisban, több a védőeszköz, megvannak az elkülönített kórházi részlegek – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Klubrádió műsorában. Hozzátette: nincs több szakember és ez az intenzív ellátásban eddig is probléma volt. A szociális ellátás helyzete viszont aggasztó, még kevesebb a pénz, mint az egészségügyben, és így a létszámhiányt is rendkívül nehéz lenne pótolni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a  koronavírus-járvány második hullámának küszöbére ért az ország. Kemenesi Gábor virológus pedig arról beszélt, hogy új fertőzési láncolatok indultak el, és a havi átlag több, mint márciusban, amikor bezárták az országot. Ezért kérdeztük Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét arról, hogy áll az egészségügy.

Szerinte sok szempontból jobb helyzetben vannak most, mint a március-áprilisi időszakban, például ami a védőfelszereléseket illeti. Vannak olyan elkülönített kórházi részlegek, amelyek adott esetben kifejezetten a járványban megbetegedett emberek gyógyítását szolgálják. Kialakultak a megfelelő teamek is, hiszen itt nem csak légúti megbetegedésről van szó, több területhez kell érteni.

De olyan szempontból nem állnak jól – folytatta Soós Adrianna –, hogy továbbra is nagyon kevés a szakember, az intenzív ellátásban eddig is nagy volt a terhelés és viszonylag alacsony a létszám. Hozzátette: járvány idején nem jöhet szóba, hogy a többségnek legyen második vagy akár harmadik állása (hiszen nem dolgozhatnak különböző helyeken), noha sokan így tudják biztosítani a megélhetésüket.

Úgy fogalmazott: aggasztó a szociális ellátás helyzete, mert a szociális gondozók anyagi helyzete még rosszabb, mint ami az egészségügyben tapasztalható, „legalább százezer forinttal alacsonyabb a keresetük”, és a jutalomból is kimaradtak, ami nagyon igazságtalan. Soós Adrianna szerint így rendkívül nehéz lesz oda embereket hozni, pedig erre lenne szükség, mert nagyon súlyos helyzetek alakulhatnak ki, ha megint több megbetegedés lesz.

Ha valaki bekerül egészségügyi intézménybe fertőzés gyanújával, akkor a vele foglalkozókat tesztelik, ebből a szempontból is javult a helyzet. Minden nap ugyan nem lehet tesztelni az egészségügyi dolgozókat, de ha külföldön voltak és zöld jelzésű országból jönnek vissza, vagy ha a környezetükben előfordult ilyen megbetegedés, akkor is elvégzik rajtuk a vizsgálatot – tette hozzá a szakszervezet elnöke.

Most a fiatalok között jobban terjed a koronavírus, ez talán kevésbé terheli az egészségügyi rendszert, viszont nagy az esély, hogy sokan lesznek betegek és közöttük is vannak azért súlyos esetek. Nagyon aggasztónak tartja, hogy amíg az első időszakban mindenki szigorúan betartott az előírásokat, most mennyien nem viselnek maszkot, tömegközlekedésen, eladókon, sőt, még az egészségügyben is tapasztal ilyet. Soós Adrianna szerint sokkal jobban kellene vigyázni és sokkal jobban szankcionálni azt, aki ezeket a szabályokat (amelyeket a közösség érdekében hoztak) nem tartja be.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!