"Bár sem az intézmény, sem Vidnyánszky Attila nem tájékoztatta róla a nyilvánosságot, az Átlátszó felületén benyújtott közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy Vidnyánszky annak ellenére is pozícióban marad Kaposváron, hogy közben az SZFE alapítványának kuratóriumi elnöke is lett" - írja a 444.hu.

Július végén a kormány bejelentette a Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezeti átalakítását és az új kuratóriumot, az intézmény fölé ültetett alapítványnak pedig Vidnyánszky Attila lesz a vezetője.

Magyarországon ezen kívül Kaposváron, 2003 óta létezik főiskolai, illetve egyetemi szintű színészképzés: ide a kormány váltás után, 2011-ben érkezett meg Vidnyánszky Attila - emlékeztetnek. Akkor címzetes egyetemi tanári címet kapott, majd fordulatos helyezkedést követően művészeti rektorhelyettessé is kinevezték.

A jelenlegi adatigénylésben azt akarták megtudni, hogy mennyi díjazást kap Vidnyánszky rektorhelyettesként. Az augusztus 1-i válasza szerint Vidnyánszky új pozíciót kap:

„a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán folyó művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízott, aki megbízatását díjazás nélkül látja el.”

A megbízás szövege szerint az agráregyetemi centrumnak célja „a művészeti képzés megtartása és a művészeti oktatás megerősítése”.

A 444.hu hozzáteszi, hogy ez azt jelenti, Magyarországon a két Vidnyánszky alá tartozó egyetemi színészképzés mellett Magyarországon csak tanodák és OKJ-s tanfolyamok vannak; és akinek nincs diplomája, az nem csak a magas szintű oktatásról kényszerül lemondani, de a törvény szerint színészként kevesebbet is keres.

Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!