Egyelőre nem lehet tudni, hogy hagyományos vagy hibridoktatás kezdődik szeptemberben. A Pedagógusok Szakszervezete szerint szükség lenne egy protokollra, amit a különböző helyzetekben követni tudnak az intézmények. „A pedagógus pálya presztízse olyan alacsony, hogy alig-alig van kolléga, aki el tudja látni a feladatot, és ez azzal jár, hogy nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeinket” – erről Szabó Zsuzsa beszélt az ATV Start című műsorában.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) készített egy olyan felületet, ahol a pedagógusok ki tudják számolni, hogy mennyi pénztől estek el a 2014-ben befagyasztott vetítési alap óta. Szabó Zsuzsa szerint a pedagógusok gyakorlatilag ez alatt az idő alatt egy évet ingyen dolgoztak.

A szakszervezeti elnök elmondása szerint másfél éven keresztül tárgyaltak, majd az Emberi Erőforrások Miniszterének képviselőivel nyugvópontra jutottak a bérek, valamint az óraszám csökkentések ügyében, de a kormány nem hozta meg végül a döntést. Hozzátette: az egész ország és a gazdaság jövője függ az oktatástól.
Szabó Zsuzsa megfogalmazta a kéréseiket: 30 százalékos béremelésre lenne szükségük, valamint azt szeretné a szakszervezet, hogy a vetítési alap viszonyuljon a mindenkori minimálbérhez.

Iskolakezdés

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban azt mondta, remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt.

„Az iskolakezdés minden évben nagy kihívás a szülőknek, a pedagógusoknak és a diákoknak is” – mondta a műsorban a szakszervezeti elnök. Szabó Zsuzsa szerint a tanévkezdés előtt, mint az érettségikor volt, semmit nem tudnak arról, hogyan fog elkezdődni az iskola. A szakszervezet próbált megoldást keresni, nagyon szeretnék, ha egyfajta protokollt készítenének a különböző verziókra. Szabó szerint fontos, hogy legyen a protokoll mellett önrendelkezési joga az iskoláknak és a szülőknek is.
Hozzátette azt is, hogy a digitális oktatáshoz szükséges eszközöket és tartalmakat minden gyermek és pedagógus számára biztosítani kell.

 Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!