Az egyik legnagyobb pedagógiai érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése alapítványi formába egy hosszú folyamat része, melynek célja a Kjt. azaz a közalkalmazottak jogállásról szóló törvény kivezetése a magyar jogrendszerből. A Mérce írása.

A PDSZ szerint a felsőoktatási intézményben végbemenő folyamat egy nagyobb mintázatba illik – amely a Corvinussal kezdődött, majd következtek a szakképző iskolák, aztán a kulturális intézmények és az MTA. „Folytatódott hat egyetemmel, mialatt a médiát az új koronavírus uralta. Most pedig az állami Színház- és Filmművészeti Egyetemen a sor”, írják.

Ahogyan arról a Mércén is többször beszámoltunk: az új szakképzési törvénynek köszönhetően a szakiskolákban oktató pedagógusok tavaly elvesztették közalkalmazotti státuszukat, majd később a kulturális dolgozókkal is ez történt. A legújabb hírek szerint pedig a kutatók közalkalmazotti státusza is veszélybe került, és nem lehet tudni, a folyamat hol áll meg.

Ahogyan arra a PDSZ is emlékeztet, sem az SZFE esetében, sem a többi területen nincsen szakmai indoka a jogállás-változtatásnak, az alapítványi fenntartásba történő átadásnak, hiszen az intézmény állami feladatot lát el. A szakszervezet szerint a cél ezek után egyértlemű: minél több dolgozóra kiterjeszteni a munka törvénykönyvét, amelyet az állásfoglalásban „munkavállalóellenesnek” titulálnak. A munka törvénykönyve ugyanis nem tartalmazza még azokat a minimális védelmeket sem a munkavállalók számára, amit a közalkalmazottaknak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.).

Ha lefordítjuk, akkor ez a gyakorlatban nem másról szól, mint munkavállaló számára elérhető védelmek megkurtításáról, munkaviszony viszonylag egyszerű megszüntetésének lehetőségéről, a kiszolgáltatottság fokozásáról

-írják.

A PDSZ szerint nem szabad elhinni, hogy az átszervezéssel korszerűsíteni szertenék a működést – ugyanis nem a Kjt. korszerűtlen, „hanem az az
állami szemlélet, amely munkavállalói jogoktól és védelmektől fosztja meg a
munkavállalókat, és bizonytalan helyzetbe hozza a hallgatókat”.

A szakszervezet tiltakozik a kormány „szalámitaktikája” ellen, illetve a közalkalmazotti jogviszony felszámolása ellen – a Színművészeti Egyetem jelene ugyanis a munkavállalók jövője.

A PDSZ összefoglalta, mitől esik el a munkavállaló, ha közalkalmazotti jogviszonyát elveszítve átkerül a munka törvénykönyve alá:

  • a munkavállaló sokkal könnyebben veszítheti el az állását,
  • megszűnik a jubileumi jutalom,
  • a felmondási idő 2-8 hónapról 30-60 napra változik (legfeljebb 6 hónap),
  • míg a 40 év jogosultsági idővel rendelkező közalkalmazott nők kérhetik jogviszonyuk felmentéssel történő megszüntetését, akkor a felmentési idő felére járó távolléti díjon felül 35 év közalkalmazotti jogviszony után megilleti őket az öthavi illetménynek megfelelő negyven éves jubileumi jutalom, addig munkavállalóként csak mindenféle juttatás nélkül, közös megegyezéssel vagy felmondással szüntethetik meg munkaviszonyukat. Ezáltal jellemzően összesen 9 havi illetménynek megfelelő összegtől esnek el,
  • a megüresedett álláshelyeket nem kell megpályáztatni, bárkit „haveri alapon” fel lehet venni,
  • jellemzően csökken a végkielégítés,
  • felmentés esetén elveszítik a kötelező állásfelajánlást,
  • és jellemzően kevesebb lesz a szabadság is.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!