„Nem csupán az óraadói bérek, az utazási támogatások kifizetése is késik” - erősítette meg lapunk információját Horváth Péter. A KLIK ígérete szerint decemberben rendezik az elmaradásokat.

„Karácsonyi ajándékot vásárolják a családnak, vagy tűzifát rendeljek télire?"

   A ki nem fizetett tanórákkal egy Győr közeli és egy szigetközi általános iskolában óraadó tanár kereste meg portálunkat.

   „Az egyik iskolában szeptember, a másikban október óta tartoznak hivatalosan a megbízási díjammal, magyarán béremmel. Körülbelül 120 ezer forintról van szó.

   Az igazgatók hosszú ideje semmilyen hírrel nem tudnak szolgálni az elmaradt kifizetésekről. Az egészben az a legkínosabb, hogy az igazgatók érzik kellemetlenül magukat a kialakult helyzetben. Holott ők semmiről sem tehetnek, a kezük meg van kötve. Nekem pedig döntenem kell, hogy karácsonyi ajándékot vásárolják a családnak, vagy tűzifát rendeljek télire" - mondta a neve elhallgatását kérő óraadó tanár.

  Arra a kérdésünkre, hogy ilyen körülmények között meddig tart ki, a következő választ hallottuk: „Nem szeretném, hogy a tanév kellős közepén történjen tanárváltás. Ez a diákjaimmal nem lenne etikus, másrészt a tantárgyaimban nehéz egyik napról a másikra óraadó tanárt találni".

Horváth Péter: „nem szabad csúszni a tanároknak járó bérek kifzetésében"

   Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai-gimnázium igazgatója kérdésünkre megerősítette az elhangzottak tényét. „Valóban akadozik az óraadói és beszállítói díjak, a munkába járási utazási támogatások és a pedagógusoknak járó jubileumi díjak kifizetése szeptember eleje óta. Számos iskolából jutott el hozzám a ki nem fizetések híre, míg az utazási támogatás késése révais kollégákat is érint.

   Nyilván nem lenne szabadna előfordulnia, hogy tanárok elesnek a bevételi forrásaiktól hónapokon át. Már csak azért sem, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) létrehozásának egyik legfőbb érve pontosan az volt, hogy a tanárok mindig időben megkapják a bérüket. Korábban, amikor az önkormányzatok voltak az iskolák fenntartói, a fizetésekkel kétségkívül sok gond akadt a szegényebb településeken" - mondta Horváth Péter.

A KLIK ígéri, hogy decemberben fizet

   Megkerestük a KLIK országos sajtóosztályát. Kérdéseinkre válaszként összesen egyetlen (!) mondatot kaptunk. Ezt szó szerint idézzük: „a KLIK által november 11-éig számfejtett valamennyi, nem rendszeres személyi juttatás minden érintett számlájára december elején megérkezik".

  Többek közt azon felvetéseinkre, hogy mi az oka a több hónapos csúszásnak, valamint milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ne forduljanak elő késések a bérek utalásában a jövőben, nem kívánt válaszolni a KLIK.

   Más, megbízható forrásból úgy értesültünk: több mint 27 milliárdos „gyorssegéllyel" segítették ki a központi költségvetésből a KLIK-et a napokban. Úgy tudjuk, ebből az összegből utalják el többek közt az elmaradt béreket, utazási támogatásokat a tanároknak a karácsonyi ünnepek előtt.

Forrás: kisalfod.hu