Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszélt a Blikkben bővebben arról, minek köszönhető, hogy ennyi egyetemista használta ki a lehetőséget, miszerint nyelvvizsga nélkül megkaphatják a diplomájukat.

Már több mint százezer egyetemista használta ki, hogy augusztus végéig eltörölték a diplomához kapcsolódó nyelvvizsga-kötelezettséget. Minek köszönhető ez az óriási szám?

– A Nemzeti Alaptanterv kimeneti követelményei és a nyelvvizsga-követelmények egészen eltérnek egymástól. A diákok tizede tud különórák vagy nyelviskolák segítsége nélkül, pusztán az iskolai tanórák igénybevételével levizsgázni. Nem véletlen, hogy az egyetemek vezetésének nyomására kivették a felvételi alapkövetelmények közé sorolt B típusú nyelvvizsgát.

Mi a helyzet a nyelvtanárokkal?

– Az egyik legnagyobb hiány a nyelvtanárokból van, mert más pályák elszívják őket, vagy a nyelviskolákban is jobb feltételekkel tudnak dolgozni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy az iskolákban minél kisebb csoportlétszám mellett tudják tanítani a diákokat.

Megoldást jelenthetnek-e a kéthetes külföldi nyelvi táborok?

– Nem oldják meg az alapvető problémát, két hét erre kevés, ráadásul nem történt előzetes mérés sem a hatékonyságra, sem a befektetett pénz megtérülésére. Sokkal fontosabb lenne a külföldről érkező idegennyelvi tanárok alkalmazása a középiskolákban. Magas óraszámban tanítanak, ennek ellenére kevés a nyelvvizsgával rendelkező érettségiző tanulók száma.

 

Forrás: Blikk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!