A megyei önkormányzat azt szeretné elérni, hogy állami beruházásként épüljön meg az iparterületet elkerülő út – írja a HVG.

 Különleges gazdasági övezet kialakítását támogatja a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat Mosonmagyaróváron, az erről szóló határozatot a pénteken tartott rendkívüli közgyűlésen fogadták el a képviselők, közölte az önkormányzat. Németh Zoltán (Fidesz-KDNP), az önkormányzat elnöke elmondta,

a különleges gazdasági övezetté nyilvánítást a város önkormányzata kezdeményezte, amivel a megyei önkormányzat egyetért.

Németh szerint az a cél, hogy elősegítsék olyan gazdasági környezet létrejöttét, ahol a megyei önkormányzat által megállapított, kedvező adókörnyezet segíti a betelepülő befektetőket. A megyei önkormányzat szeretné elérni azt is, hogy

állami beruházásként épüljön meg a tervezett, az 1-es és a 86-os utat összekötő út,

amely lehetővé tenné új iparterületek feltárását, egyben lehetőséget teremtene, hogy a forgalom elkerülje Mosonmagyaróvár Moson településrészét.

Az elfogadott határozat előterjesztése szerint négy mosonmagyaróvári cég - az Immo Reál Kft., a Milüp Kft., a Moson Projekt Kft. és az Alas Minerals Hungaria Kft. - kezdeményezte a mosonmagyaróvári képviselő-testületnél a terület különleges gazdasági övezetté nyilvánítását.

Az Alas Minerals Hungaria Kft. ötmilliárd forintot meghaladó ipari beruházást szeretne az érintett területen megvalósítani.

Amennyiben a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a területet, a megyei önkormányzat megállapodást köt a mosonmagyaróvári önkormányzattal az érintett területtel kapcsolatos feladat- és hatáskörök ellátásáról, amelyek költségét a megyei önkormányzat biztosítja.

Áprilisban a gödi Samsung-gyárat és a körülötte lévő területet nyilvánították különleges gazdasági övezetnek. Akkor a helyi vezetés kifejezetten ellenezte a kormányzati lépést, igaz, ott utóbbi kezdeményezte ezt. Mosonmagyaróvár most a jelek szerint saját maga akar ilyet.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!