Munkavállaló, munkáltató és a gazdaság is jól járhatna a Magyar Kerékpárosklub egyik új, összetett elgondolásával – írja az Infostart.

Anyagi ösztönzőkkel, kilométerdíjjal és szolgálati kerékpárral népszerűsítené a biciklizést a Magyar Kerékpárosklub. A szervezet által készíttetett hatástanulmányt a miniszterelnökhöz és a pénzügyminiszterhez is eljuttatták.

A klub szerint több tízezer új kerékpározót jelentene, ha anyagilag is támogatnák a kerékpározást. A szervezet egy tanácsadócéggel közösen nemzetközi példák alapján elkészített tanulmánya az egész országra kiterjeszthető javaslatokat tesz a kerékpáros munkába járás népszerűsítésére. A munkahelyig biciklivel megtett távolság után például fix kilométerdíj bevezetését javasolják – részletezte Halász Áron, a kerékpárosklub szóvivője.

"Ennek a javasolt mértéke a KPMG tanulmánya szerint 15-45 forint, és ezt a munkáltató adómentes juttatásként nyújthatná. Persze eldönthetné, hogy adja-e, és milyen mértékben" – mondta a szóvivő, és hozzátette, jó lenne, ha a vállalati autót le lehetne fordítani vállalati kerékpárra, és ez is adómentes juttatáslehetne. Belgiumban egyébként az ilyen költségek 120 százalékos elszámolhatóságával ösztönzik ezt a folyamatot – mutatott rá Halász Áron.

A Magyar Kerékpárosklub tanulmánya szerint az ösztönzők bevezetésével 10 év alatt 115 ezerről 170 ezerre nőhet a városokban kerékpározók száma, ami évi 5000 tonnával csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást Magyarországon.

Az autóforgalom csökkenésével javulhatna a városok életszínvonala, de egészségügyi és gazdasági haszna is lenne a változásnak – mondta a Kerékpárosklub szóvivője.

A kerékpárral járó munkavállalók egészségesebbek lesznek, és kevesebb betegszabadságot vesznek ki. Nagyon sok gazdasági hatása is van a hétköznapi kerékpározásnak a helyi kiskereskedelemre, akár a hazai kerékpárgyártásra, forgalmazásra is

– mondta Halász Áron.

A kerékpárosklub a javaslatokat eljuttatta a Miniszterelnökséget vezető és az innovációért és technológiáért felelős tárcavezetőnek, valamint a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának is.

Forrás: Infostart

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!