Drámaian nőtt a kivándorlás az utóbbi években a német és a brit statisztikai hivatal adatai szerint. (A számokat a Magyar Nemzet kérte ki.) Ugyan csak becsülni lehet a kint dolgozók számát, de hivatalosan Németországban 2012-ben még 47 ezer munkavállalót tartottak nyilván, míg 2014-ben már 80 ezer dolgozóról tudtak. Az Egyesült Királyságban tavaly 55 ezer 16 évesnél idősebb magyar dolgozott bejelentett állásban, míg 2012-ben 32 ezer volt a létszám. És sem a német, sem a brit adatokban nincsenek benne a feketén munkát vállalók, így a valós számok jóval magasabbak lehetnek – írja a Vasárnapi Hírek.

Mindenesetre összességében Nyugat-Európában 350-500 ezer között lehet a magyar munkavállalók száma, akiket a sokszor négyötszörös bér sarkall Magyarország elhagyására. A külföldön megkeresett, majd hazautalt pénzek tavaly rekordot döntöttek, ebből is arra lehet következtetni, hogy folyamatosan egyre többen hagyják el a magyar munkaerőpiacot.

A KSH nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 236 milliárddal haladja meg a 2012-est. Ez a magyar gazdaságnak hosszú távon komoly károkat okozhat, hiszen főleg a képzett munkaerő vándorol el, és ez bizonyos szakmákban már most munkaerőhiányt okoz.

A több mint 900 milliárdos összegből és a kint dolgozók becsült 300-400 ezres számából arra lehet következtetni, hogy havonta 200-250 ezer forintot tudnak félretenni átlagosan, de a magas összeg miatt az is elképzelhető, hogy a becsültnél valóban többen vannak kint. Bár a hazautalt pénzösszeg rekord, a növekedés üteme lassult az előző évekhez képes. Ennek azonban valószínűleg nem az az oka, hogy csökken a kivándorlás üteme, hanem az, hogy egész családok távoznak, és már nincs kinek hazaküldeni a pénzt.

Forrás: Vasárnapi Hírek