A szeptemberben induló tanévről beszélt az M1 szerda délutáni műsorában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy bár a kormány a szeptemberi tanévkezdés kapcsán minden eshetőségre felkészül, de azzal számol, hogy

HAGYOMÁNYOS KERETEK KÖZÖTT KEZDŐDIK MEG A TANÉV.

Ezzel arra utalt, hogy az iskolák szeptemberben a kormány jelenlegi tervei szerint és a mostani járványügyi folyamatok és várakozások mellett, megnyithatnak, az oktatás fizikai formában valósul meg, nem pedig online.

Amikor viszont szükséges, ott helyi intézkedéseket fogunk bevezetni

- ezzel arra utalt az államtitkár, hogy a járványügyi folyamatokat egyedi módon elemzi és ahol észleli a gócok kialakulását, csak ott avatkozik be helyi szinten.

Ez összecseng azokkal a kormányzati és szakértői nyilatkozatokkal, miszerint a kormány a járvány esetleges következő szakaszában nem készül országos korlátozó intézkedések alkalmazására, sokkal inkább célzott, területi szabályozások jöhetnek a koronavírus terjedésének minél gyorsabb és hatékony megakadályozása, valamint a gazdaság megóvása érdekében.

Az EMMI már hasonlóan fogalmazott két héttel ezelőtt. Ezek szerint a kormány arra készül, hogy amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelik majd azokat.

Arról is beszélt Maruzsa Zoltán, hogy az előző tanév zárásakor megvizsgálták a bukások számát és az érettségi eredményeket annak érdekében, hogy képet kapjanak arról, milyennek értékelhetik az előző évi tanulmányi eredményeket.

Összességében elmondható, hogy a bukások száma csökkent és az új rendszerben érettségire készülő diákok érettségi eredményei is hozták az előző évek átlagát - foglalta össze.

Megismételte, hogy az előző tanév végén tapasztalatokat szerzett mindenki, amelynek köszönhetően fel tudja venni az ország a járvány elleni küzdelmet, az oktatás terén is. Amennyiben szükséges és veszélyhelyzetet kell hirdetni újra, akkor az oktatást meg tudjuk oldani a már ismert eszközökkel - fogalmazott a tornacsarnok-építési program új ütemének bejelentése kapcsán a köztévén.

Forrás: Portfolio